Aceştia au anunţat săptămâna trecută descoperirea a două noi „moth flies” (muşte-molii). Despre una dintre aceste musculiţe, Clogmia albipunctata, cercetătorii spun că se găseşte probabil, în “majoritatea locuinţelor din România (...) fiind localizată de obicei în încăperile cu un grad mai mare de umezeală, cum ar fi băile”.
Sunt periculoase musculițele descoperite pe litoral?
În lucrarea ştiinţifică ce anunţă descoperirea musculiţelor de nici trei milimetri, acoperite cu un puf argintiu, se arată că pot reprezenta un pericol epidemiologic, fiind un posibil cauzator de miaze.
Miaza este o boală parazitară, provocată de infestarea cu larve de insecte. Muştele îşi depun ouăle pe piele, în orificiile naturale, urechi, nas, gură, pe plăgi sau pe lenjeria umedă, larvele intră în piele sau în cavităţile naturale, iar paraziţii erup apoi la suprafaţa pielii. Cu toate acestea, insistă entomologii, astfel de cazuri sunt extrem de rare.
„Datele existente în literatura de specialitate precum că aceste insecte pot depune ouă pe om, relevă doar cazuri extrem de excepţionale, în cazul unor persoane care nu au avut o igienă corespunzătoare (sau cum se spune în popor, nu s-au spălat) perioade extrem de lungi şi care locuiesc în condiţii foarte neigienice.
Astfel de cazuri, extrem de rare, au fost înregistrate la tropice, însă nu şi în Europa.
Pentru că nu este vorba doar de spălat. Cazurile de miaze sunt patogenice, (apar la) oameni care nu au mobilitate sau au, dar foarte redusă, și care nu sunt îngrijiți. Într-o societate normală, nu este cazul.
O muscă normală, pe care o avem prin casă, uneori, este mai predispusă să depună ouă pe o rana, de exemplu, față de această musculiță”, a subliniat Emanuel Baltag, coordonator de activităţi în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea şi a ariei naturale protejate de interes naţional Dunele Marine de la Agigea”, care a mai precizat că nu scafandrii au descoperit musculiţele, aşa cum greşit s-a menţionat în articolul iniţial, ci entomologii.
Citește mai multe pe Ziarul de Iași.