Subvarianta Omicron BA.2 este mai infecțioasă decât „originalul", conform unui studiu danez

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.02.2022 - 13:08
Subvarianta Omicron BA.2 este mai infecțioasă decât „originalul", conform unui studiu danez/FOTO: Pixabay

Subvarianta BA.2 a variantei de coronavirus Omicron, care a pus rapid stăpânire pe Danemarca, este mai transmisibilă decât cea mai comună BA.1.

SHARE

Studiul, care a analizat infecțiile cu coronavirus în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie și ianuarie, a constatat că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 au avut cu aproximativ 33% mai multe șanse de a infecta alte persoane, în comparație cu cele infectate cu BA.1.

La nivel mondial, subvarianta „originală" BA.1 reprezintă peste 98% din cazurile de Omicron, dar verișoara sa apropiată BA.2 a devenit rapid tulpina dominantă în Danemarca, detronând BA.1 în a doua săptămână din ianuarie.

„Am ajuns la concluzia că Omicron BA.2 este în mod inerent substanțial mai transmisibilă decât BA.1 și că aceasta posedă, de asemenea, proprietăți imuno-evazive care reduc și mai mult efectul protector al vaccinării împotriva infecției", au declarat cercetătorii studiului, potrivit Reuters.

Citește și: Nouă regulă de călătorie în UE, de la 1 februarie: certificatul verde, valabil 9 luni, fără booster

Studiul, care nu a fost încă revizuit de colegi, a fost realizat de cercetători de la Statens Serum Institut (SSI), Universitatea din Copenhaga, Statistics Denmark și Universitatea Tehnică din Danemarca.

„Dacă ați fost expus la Omicron BA.2 în gospodăria dumneavoastră, aveți 39% probabilitate de a fi infectat în termen de șapte zile. Dacă, în schimb, ați fi fost expus la BA.1, probabilitatea este de 29%", a declarat pentru Reuters autorul principal al studiului, Frederik Plesner.

Acest lucru sugerează că BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecțios decât BA.1, a adăugat el.

Citește și: Rusia se pregătește să recunoască independența „republicilor” Lugansk şi Doneţk pe 14 februarie

Cazuri de BA.2 au fost înregistrate și în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia și Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în Danemarca, unde reprezintă aproximativ 82% din cazuri.

De asemenea, studiul a arătat că BA.2 a fost relativ mai bun decât BA.1 la infectarea persoanelor vaccinate și vaccinate de rapel, indicând "proprietăți mai mari de evitare a imunității" ale subvariantei.

Dar vaccinurile au jucat în continuare un rol important, a subliniat studiul, deoarece atât persoanele vaccinate cu rapel, cât și cele complet vaccinate au avut mai puține șanse de a se infecta și de a transmite oricare dintre cele două subvariante, în comparație cu cele nevaccinate.

Analiza preliminară efectuată de SSI a arătat că nu există nicio diferență în ceea ce privește riscul de spitalizare pentru BA.2 în comparație cu BA.1. 

Studiul confirmă, de asemenea, analiza preliminară din Anglia, care a arătat că BA.2 pare să aibă un avantaj substanțial de creștere față de tipul BA.1, potrivit Agenției britanice de securitate sanitară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.