SUA trimit arme de foc și muniție în valoare de 60 de milioane de dolari în Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.12.2021 - 13:02
SUA trimit arme de foc și muniție în valoare de 60 de milioane de dolari în Ucraina/FOTO: Pixabay

Ultima parte a „pachetului de asistență de securitate” în valoare de 60 de milioane de dolari va ajunge în Ucraina, săptămâna aceasta, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Livrarea va include arme de foc și muniție, scrie CNN.

SHARE

Președintele american Joe Biden a aprobat pachetul de asistență pe 1 septembrie, odată cu vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă. Pachetul include componente cu capacitate letală, precum rachete antitanc Javelin, dar și elemente neletale, a mai spus Kirby.

Pachetul de securitate este gândit pentru a susține capacitatea de apărare a Ucrainei, în special în fața trupelor rusești care se adună în număr tot mai mare la granița dintre cele două țări.

Citește și: EXCLUSIV Șeful de cabinet al lui Grindeanu, plătit de o firmă chineză de pe lista neagră a SUA

SUA privesc mișcările de trupe cu îngrijorare, iar oficialii americani mențin legătura cu aliații NATO și omologii lor europeni pentru a pregăti un răspuns coordonat, în eventualitatea în care președintele rus Vladimir Putin va decide să invadeze Ucraina.

SUA a livrat arme și alte ajutoare Kievului în valoare de 2,5 miliarde de dolari 

În 2021, Statele Unite au livrat asistență pentru sprijinul securității Ucrainei în valoare de 450 de milioane de dolari, cu tot cu livrarea de săptămâna asta, a spus Kirby. Din 2014, când Rusia a invadat și a ocupat peninsula Crimeea, America a oferit Ucrainei ajutoare în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari.

Marți, Biden l-a avertizat pe Putin într-o întâlnire virtuală, în timpul căreia au apărut câteva momente mai tensionate, că administrația americană va aplica o serie de sancțiuni economice usturătoare dacă Rusia atacă Ucraina.

Citește și: Grațian și Ciprian Duduianu acuzați că au vrut să-l ucidă pe asasinul lui Emi Pian, eliberați

Armata americană se ocupă și de antrenarea trupelor ucrainiene. În noiembrie, în jur de 150 de membrii din Garda Națională a Floridei, care fac parte din Grupul Multinațional de Instrucție pentru Ucraina, au ajuns în țara vecină și i-a înlocuit pe cei din Garda Națională din Washington, scrie Digi24.

Grupul de instrucție a fost instituit în 2015 și este menit să îmbunătățească capacitatea de apărare a Ucrainei. Pe lângă acest grup, Comandamentul Operațiunilor Speciale în Europa joacă un rol important în instruirea și sfătuirea trupelor speciale ucrainiene prin exerciții, comunicare și coordonare „pe fiecare nivel”, a declarat Pentagonul marți.

Exerciții militare SUA în Norvegia din 2022

Departamentul Apărării SUA nu a dezvăluit câte trupe sunt prezente în Ucraina din motive de securitate. Pentagonul nu a dorit să ofere detalii despre antrenamente, operațiuni și desfășurările de trupe în Ucraina și nici nu a zis dacă s-a schimbat ceva în programul obișnuit al forțelor americane, în urma mișcărilor de trupe rusești de la graniță.

Pentagonul a mai spus că mii de soldați din infanteria marină vor lua parte anul viitor la exercițiile militare bianuale Cold Response („răspuns rece”) din Norvegia.

Armata americană are programe de instrucție militară în mai multe țări din Europa, precum România, Polonia, Lituania, Germania, Olanda și Grecia, iar o brigadă de asistență a Forțelor de Securitate desfășoară echipe prin rotație în România, Polonia, Georgia, Letonia și Macedonia de Nord.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te