SUA nu i-ar cere României să își compromită securitatea națională. Ambasadorul SUA despre Patriot

DE Catinca Doboș | Actualizat: 31.05.2024 - 08:34
SUA nu își doresc ca România să își compromită securitatea națională. Ambasadorul SUA despre Patriot - Foto: INQUAM Photos / Sabin Cirstoveanu

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, a declarat, ieri seară, că președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, nu ar cere niciunui stat să-și compromită securitatea națională, deși a apelat la aliați să ofere mai mult sprijin pentru apărarea aeriană a Ucrainei.

SHARE

Kathleen Kavalec a fost întrebată, ieri seară, la Antena 3, dacă ar trebui ca țara noastră să dea Ucrainei un sistem Patriot, conform News.ro.

Kathleen Kavalec a menționat că atât SUA, cât și Ucraina ar aprecia orice efort în plus din partea aliaților, dar că SUA nu ar „cere niciunei ţări să-şi pună în pericol propria securitate”.

„Preşedintele Biden a cerut tuturor aliaţilor să se gândească ce ar mai putea face pentru a ajuta Ucraina în ceea ce priveşte apărarea aeriană şi mai multe ţări analizează posibilităţile. Noi şi ucrainienii am aprecia orice poate face în plus oricine. Desigur, nu am cere niciunei ţări să-şi pună în pericol propria securitate (...) Deci este ceva ce România trebuie să decidă dacă poate aduce această contribuţie”, a afirmat ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, la Antena 3.

Citește și: Iohannis a discutat cu Zelenski. România are o armă vitală pentru rezistența Ucrainei

Ambasadorul SUA a afirmat, de asemenea, că „Statele Unite au fost, mai ales în ultimii ani, foarte activi în susţinerea modernizării apărării aeriene a României, inclusiv prin noi capacităţi de apărare, care includ şi sistemele Patriot”.

„Continuăm să discutăm despre modul în care putem creşte capacitatea de apărare a României, ca partener şi ca membru NATO.

Cred că, dacă ar fi să comparăm cu începutul războiului, am triplat numărul de trupe prezente aici, în România, ca parte a efortului de rezistenţă şi apărare şi discutăm ce alte sisteme pot fi puse la dispoziţie pentru a mai reduce îngrijorarea pe care o aveţi în legătură cu dronele care au ajuns în trecut pe teritoriul ţării dinspre Ucraina.

Citește și: Ciolacu nu respinge ideea ca România să apere Ucraina cu sistemul Patriot. Vom fi în siguranță

Deci continuăm discuţiile legate de modul în care putem ajuta la întărirea şi îmbuntăţirea conştientizării riscurilor, dar şi a capacităţii de apărare”, a mai afirmat ambasadorul SUA la Bucureşti.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării este aşteptat să decidă dacă România va oferi sau nu Ucrainei un sistem Patriot.

Citește și: Iohannis joacă tare: Ce condiții pune Occidentului ca să cedeze Ucrainei un sistem Patriot?

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la Zărneşti, că nu acceptă ”sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”.

Președintele României a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”. 

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, de asemenea, că sistemul este indispensabil pentru România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te