Strategia militară a României 2021-2024, aprobată în ședința de guvern

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.08.2021 - 15:51
Strategia militară a României 2021-2024, aprobată în ședința de guvern/FOTO: Facebook/MAPN

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, strategia militară a României – Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de provocări.

SHARE

Realizarea obiectivelor Strategiei militare asigură îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României - garantarea integrității teritoriale, a suveranității și a independenței naționale, în baza unei capacități reale de descurajare și de proiecție a forței, integrată flexibil în structurile Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene, se arată în comunicatul MApN.

Totodată, Strategia militară - „Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de provocări” - stabilește prioritățile în dezvoltarea capabilităților de apărare ale Armatei, continuând liniile de acțiune ale strategiilor anterioare, în mod corelat cu garanțiile de securitate ce decurg din dubla apartenență a Românei la NATO și UE, precum și din parteneriatele strategice cu alte state.

Citește și: Deputatul PSD Ghiță „Luptătorul“, amicul familiei Firea: Macron este un dictator, Armand, o hoață

Pentru continuarea programelor de înzestrare esențiale și planurilor de transformare ale structurii de forțe, Strategia militară prezintă conceptele operaționale aplicate pentru finalizarea Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă (Programul Armata 2026), ca primă etapă în derularea Programului Armata 2040.

În acest context, alocarea pentru Ministerul Apărării Naționale a minimum 2% din Produsul Intern Brut, din care minimum 20% pentru înzestrare și modernizare, respectiv 2% pentru cercetare, dezvoltare și inovare, va asigura continuarea procesului de transformare și modernizare a Armatei României, precum și îndeplinirea obiectivelor planificate, în concordanță cu misiunile, responsabilitățile și angajamentele asumate România în cadrul organizațiilor internaționale.

Citește și: Focul de pe insula Evia (Grecia) nu a atins mănăstirea Sf. David. Pădurea de pini din jur este scrum

Concomitent, noua strategie subliniază necesitatea inovării, adaptării și implementării unor obiective realizabile, destinate configurării structurii de comandă și a structurii de forțe, creșterii capacității de reacție a unităților, digitalizării și utilizării noilor tehnologii, modernizării sistemului de învățământ și al celui medico-militar, precum și adaptării cadrului juridic necesar îndeplinirii misiunilor la pace, criză și război.

Strategia militară a României a fost elaborată de Statul Major al Apărării în baza prevederilor Legii nr. 203/2015 privind planificarea apărării, corespunzător cerințelor Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020 - 2024 și ale Cartei albe a apărării, se mai precizează în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te