Spor uriaș, de 10.000 de lei, la salariu de bugetar. Cel care a sesizat anomalia, cercetat

DE Miruna Moldoveanu | 18.01.2021 - 15:40
Directorul general al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Vasile Moțoc/FOTO: Turnul Sfatului

Directorul general al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu este cel mai bine plătit angajat din instituțiile administrative publice din județ. Are un salariu lunar brut de 13.000 de lei, la care se adaugă un spor lunar de 10.000 de lei, scrie Turnul Sfatului.

SHARE

Veniturile sale le depășesc și pe cele ale președintelui României. Sporul lunar, precum și compensații salariale în valoare de 44.000 de lei încasate de Vasile Moțoc înaintea altor angajați ai Universității sibiene au făcut obiectul unor sesizări transmise autorităților centrale. Pentru angajatul care a semnat aceste sesizări, conducerea Universității a decis să înființeze o comisie de cercetare disciplinară.

Era sfârșitul primăverii anului 2019 când în conturile lui Vasile Moțoc, directorul general administrativ al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, a fost virată suma de 44.331 de lei. Banii reprezintă o ultimă tranșă din diferențele salariale calculate pe numele lui Vasile Moțoc pentru perioada 2008 – 2011 (perioadă pentru care guvernele au tot amânat creșterea de 50% prevăzută în lege pentru angajații din Educație). Fie prin procese duse de sindicate, fie prin legile emise ulterior, angajații din Învățământ și-au primit acele diferențe salariale mai apoi, doar că în tranșe.

Angajații ULBS cărora li s-au încuviințat aceste sume conform sentinței definitive dată de Curtea de Apel Alba Iulia în noiembrie 2015, ar fi trebuit să primească banii în cinci tranșe, ultima cu o proporție 35% fiind programată în 14 decembrie 2019, conform unor decizii luate de conducerea Universității.

Dar fondurile pentru aceste tranșe au fost alocate de Ministerul Educației, al cărei buget nu a putut respecta programările inițiale, au intervenit și modificări legislative, astfel că termenele au fost decalate în cele din urmă până în 2020, luna trecută fiind plătite ultimele restanțe. Însă cei 44.000 de lei încasați de directorul general al Universității încă din primăvara lui 2019 au atras atenția, în contextul în care și un an mai târziu restul membrilor instituției academice nu își primiseră acea ultimă tranșă, potrivit publicației Turnul Sfatului.

Pe subiectul banilor virați directorului general administrativ al ULBS a urmat o sesizare trimisă Ministerului Educației din partea unui angajat al Universității. Apoi încă una, care aducea în discuție, de această dată, și sporurile de care beneficia directorul general, având în vedere că următorul spor – în ordine descrescătoare a valorii – acordat în cadrul ULBS era în jur de 2.700 de lei pe lună. În lipsa unui răspuns satisfăcător, același angajat a formulat o sesizare și în atenția Guvernului României.

Ca urmare a acestor demersuri, în 11 decembrie anul trecut, Senatul ULBS a aprobat înființarea unei comisii disciplinare împotriva angajatului care a formulat sesizările. ”Având în vedere adresa MEC cu nr. 4771 din 03.12.2020, constatând existența unor elemente care ar putea reprezenta încălcarea prevederilor Regulamentului de ordine Interioară a ULBS de către un angajat al Direcției General Administrative, se constituie Comisia de disciplină”, au decis membrii Senatului Universității sibiene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te