Spor de 50% pentru bugetarii lui Ghinea, care au ratat PNRR-ul. În 2020, critica dur aceste practici

DE Valentin Mirică | Actualizat: 27.04.2021 - 00:16
Cristian Ghinea Foto: Inquam

Spor de 50% pentru bugetarii care lucrează la Planul Național de Redresare și Reziliență, a decis, în aprilie, guvernul, printr-o OUG inițiată de ministrul Ghinea. Deocamdată, PNRR a fost returnat, cu observații majore, de Comisia Europeană.

SHARE

În septembrie 2020, europarlamentarul USR Cristian Ghinea și colegul său Vlad Botoș îl criticau dur pe ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pentru că folosea bani europeni pentru plata unui spor de 75% destinat funcționarilor care gestionau proiecte europene. 

“Au luat bani de la fondul pentru autostrăzi şi mediu (unde nu avem proiecte) ca să se suplimenteze banii din fondul consumat pe sporul funcţionarilor Ministerului Fondurilor Europene, care e folosit la asta în loc să fie folosit la dezvoltarea de proiecte“, afirma Ghinea, la acel moment.

Citește și: MagiCAMP a strâns 50 milioane lei și a cheltuit sub 18 în ultimii 5 ani. 32 milioane lei, la saltea

Ordonanța de urgență inițiată de el, acum, în calitate de ministru al proiectelor europene, face aproximativ același lucru: ia bani din PNRR pentru plata funcționarilor.

“Se alocă Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Planul National de Redresare și Reziliență, un procent din bugetul PNRR, în limita negociată cu Comisia Europeană, corespunzător alocărilor aprobate pentru granturi pentru fiecare componentă în parte, pentru acoperirea cheltuielilor legate de activitățile de pregătire, monitorizare, control, audit și evaluare, inclusiv cheltuieli de salarizare, care sunt necesare pentru gestionarea PNRR și îndeplinirea obiectivelor acestuia“, scrie în textul ordonanței. 

În plus, la nivelul tuturor ministerelor implicate în PNRR și a SGG se vor înființa noi structuri, toți angajații urmând să beneficieze de acest spor de 50%. Nota de fundamentare nu precizează care va fi impactul bugetar și câți oameni vor beneficia de acest spor. 

În septembrie 2020, Ghinea și Vlad Botoș susțineau ca sporul salarial de 75% să fie încasat în funcţie de sumele rambursate de Comisia Europeană.

Deocamdată, proiectul PNRR nu a fost trimis, oficial, pentru aprobarea Comisie Europene, datorită numărului foarte mare de observații ale experților europeni. 

Citește și: Un Lamborghini al proxenetului Spaidăr, care a bătut un ginecolog, scos la licitație de stat

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.