Sorin Minea: Creșterea porcului în România s-ar putea să dispară în următorii 20 de ani

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 31.08.2018 - 14:35
Sorin Minea spune că în situația României au mai fost Spania și Portugalia. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Sorin Minea, președinte Romalimenta, a declarat joi, la Digi24, referitor la efectele gripei porcine africane, că ”s-ar putea ca pagubele să ajungă la miliarde de euro și creșterea porcului în România să dispară pentru următorii 20 de ani”.

SHARE

Sorin Minea a mai afirmat că pesta porcină africană există în Europa de vreo 50 de ani, în Spania și Portugalia, acum vreo cinci ani a ajuns în țările baltice și în Ucraina. „În Olanda, când a apărut pesta porcină, s-a luat o decizie pe care eu o consider bună: au făcut socoteala cât se pierde și au omorât toți porcii, au făcut dezinfecție și stă foarte bine la ora asta. În Spania a durat 32 de ani. Aveau aceeași problemă ca noi, foarte mulți porci la populație”, a mai afirmat Sorin Minea.

„Medicul veterinar creează un plan, dar el trebuie aplicat de clasa politică, care ar trebui în ultimul ceas să facă un pact de neagresiune, să ia o decizie comună. Dacă urmează în continuare alarmarea oamenilor s-ar putea ca pagubele să ajungă la miliarde de euro și creșterea porcului în România să dispară pentru următorii 20 de ani”, a menționat liderul Romalimenta.

Importator de carne de porc la rândul său, Sorin Minea a adăugat că România are un specific în creșterea porcilor față de alte țări din Europa: „un număr imens de porci în gospodăriile populației”.

„Cele mai multe cazuri (de pestă porcină, n.red.) nu sunt în ferme, sunt la acești porci. În alte țări sunt în ferme și sunt mai ușor de stăpânit. În loc să rezolvăm, noi am inflamat. La început s-a spus că nu-i adevărat, nu e pestă porcină africană, este o minciună. După aceea s-a spus că ne-a fost adusă, după aceea că se urmărește distrugerea României. Toate acestea n-au nicio legătură cu realitatea. Pesta porcină africană există în Europa de vreo 50 de ani, în Spania și Portugalia, acum vreo cinci ani a ajuns în țările baltice și în Ucraina. Era imposibil să oprești pesta porcină. Nemții s-au pregătit să o primească peste vreo doi ani. Toată Europa știe că va veni. Măsurile care se iau sunt specifice fiecărei țări, în România trebuie să alegem o măsură adecvată pentru noi”, a adăugat președintele Romalimenta.

„Singurele țări care au fost în situația noastră, cu porci foarte mulți la populație, au fost Spania și Portugalia. În Olanda, când a apărut pesta porcină, s-a luat o decizie pe care eu o consider bună: au făcut socoteala cât se pierde și au omorât toți porcii, au făcut dezinfecție și stă foarte bine la ora asta. În Spania a durat 32 de ani. Aveau aceeași problemă ca noi, foarte mulți porci la populație”, a mai spus Sorin Minea.

El a afirmat că pesta porcină africană nu provoacă anticorpi, deci nu se poate produce un vaccin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te