Virginia Zeani (Virginia Zehan), s-a născut pe 21 octombrie 1925, la Solovăstru (jud.Mureș) și a fost o solistă română de operă, una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii ’50, ’60 și ’70 ai secolului XX, cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a teatrului de Operă din Roma, cântând balade cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini, până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.
Soprana Virginia Zeani a murit la 97 ani
Din „garnitura” cântărețelor lirice de origine română care și-au adunat faima pe marile scene ale lumii, soprana Virginia Zeani deține recordul de popularitate: cea mai mare Tosca din lume, cea mai performantă Traviata, în 650 de spectacole, pe toate meridianele globului.
Rivală a celebrei Maria Callas, Zeani era descrisă de criticii muzicali ai vremii drept „o voce de o calitate extraordinară, admirabil concentrată și în formă tot timpul, cu o linie vocală fermă și pură.”
Citește și: VIDEO Românul care e considerat printre cei mai buni interpreți de operă din lume: Lăudat de germani
Totul a început când, după ce începuse să studieze literatura și filozofia la Universitatea din București, a luat lecții de canto cu Lucia Anghel, continuând apoi cu celebra soprană și pedagogă Lydia Lipkowska.
La 19 ani își termină studiile formale în Italia cu tenorul Aureliano Pertile, solistul preferat al lui Arturo Toscanini.
Grație acestei baze excelente de educație muzicală și tehnicii vocale superioare, Virginia Zeani a reușit să mențină un standard de prim rang de-a lungul celor 30 de ani de carieră internațională, interpretând peste 60 de roluri diferite, potrivit ziarulnațiunea.ro.
O voce de aur
Virginia Zeani, o voce formidabilă: frumos cupolată, bogată, cu un ambitus neobişnuit, acoperind de la « sol » - în grav, până la « fa » - în acut, cu o tehnică impecabilă şi posibilităţi de expresie ce i-au permis să alterneze, fără probleme, partituri de coloratură lirică cu rolurile dramatice; cea mai credibilă Violetta din « La Traviata » în urmă cu 6 deceni; o artistă cu un repertoriu asimilând 3 secole de muzică şi cel puţin 5 mari curente stilistice, între Cleopatra lui Händel (din opera« Giulio Cesare » cu care a debutat în 1956 la « Scala » din Milano) şi opera modernă "La voix humaine" de Poulenc; aceeaşi Zeani, care a dilatat cu măsură şi echilibru 71 de roluri în memoria contemporanilor şi a instaurat hegemonia excelenţei pentru încă multă vreme de acum înainte, potrivit radio-arhive.ro.
A părăsit România
Virginia Zeani, scria, în cartea „Amintirile mele din vremurile de aur ale operei”, că: „Am părăsit România pe 18 februarie 1947. A fost ultimul vapor care a plecat de la Constanța.
Îmi lăsam în urmă patria fară să fi apărut vreodată pe scenă, dar speram la o nouă carieră și o nouă viață. Pe 10 martie 1947, am ajuns la Napoli“.
Citește și: Povestea celui mai înalt român: „Goliat de România” angajat la circ, apoi star în box. A murit tânăr
Pavarotti și Domingo o elogiau
„Am avut marele noroc să cânt cu Virginia Zeani în chiar primul meu spectacol din afara Italiei. A fost o experiență extraordinară să îi fiu coleg de scenă și, după cum bănuiți, am învățat enorm descoperindu-i intensitatea scenică, dăruirea față de arta ei și muzicalitatea desăvârșită”, a declarat Luciano Pavarotti.
Citește și: Mircea Bravo ia de la Primăria Alba Iulia 50.000€ pentru a lăuda investițiile din oraș cu bani UE
„De-a lungul carierei mele, am cântat cu multe mari soprane, în teatre din întreaga lume. Printre ele, Virginia se distinge drept o artistă cu totul deosebită.
O femeie înzestrată cu frumusețe fizică și vocală și, mai mult, o actriță foarte talentată. Întotdeauna generoasă pe scenă, era o plăcere să cânți cu ea”, a declarat și Placido Domingo despre reputata artistă, potrivit prefeței cărții autobiografice a artistei.