SONDAJ Românii sunt mai îngrijorați de starea economiei decât de sănătatea lor

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.05.2020 - 20:09
Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Teama și deprimarea persistă la mai mult de jumătate din populație (52%), arată un sondaj realizat de IRSOP între 22 si 25 aprilie.

SHARE

Peste 70% din români cred că epidemia nu dispare, ci rămâne cu noi. Înseamnă că oamenii vor trăi cu teama că faza acută se poate întoarce oricând.

Cercetarea sociologică arată că economia este acum îngrijorarea centrală. Peste 70% consideră că prăbușirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât epidemia.

În luna aprilie, majoritatea populației a reușit să-și mențină nivelul de trai. Totuși, gospodăriile încep să semnaleze îngustări, mai ales sub forma dispariției venitului disponibil (38%) și a somajului efectiv, potențial sau în familie (19%). Când venitul disponibil se evaporă, gospodăriile reduc consumul și economisirea, arată cercetătorii IRSOP.

Guvernul este apreciat

Mai mult de jumătate din populație (55%) crede că Guvernul își face treaba „bine” sau „foarte bine”. Aprecierile sunt însă destul de volatile în funcție de fluxul știrilor și al informațiilor sensibile.

Parlamentul nu se bucură de prea multă simpatie. Numai circa o treime (36%) spun că îl apreciază.

Aproape toți cei chestionați de IRSOP vor ca președintele (87%) sau guvernul (80%) să aibă fiecare puterea pe care o au acum sau o putere mai mare. Se întâmplă rar ca în momente dificile electoratul să dorească reducerea puterii liderilor, dacă puterea este exercitată democratic și liderii obțin rezultate.

Peste 80% cred că, prin impunerea carantinei, statul a urmărit protejarea sănătății, nu îngrădirea libertății cetățenilor.

Jumătate dintre cei chestionați (50%) ar dori ca după terminarea stării de urgență și revenirea la norma să continue guvernarea PNL, iar o proporție aproape egală (48%) ar dori o schimbare. Adepții schimbării sunt îndeosebi cei care se asteaptă să piardă economic din cauza crizei.

Statul e slab

Statul, în ansamblu, este perceput ca slab de către cei mai mulți dintre români (75%).

„De fapt, statul înseamnă instituțiile statului. Când încrederea în instituții e mică, oamenii sunt mai puțin dispusi să aplice riguros recomandările de disciplină sanitară în perioada de relaxare. Apelurile la protejarea celor dragi sunt mai eficiente”, arată IRSOP.

Oamenii cred în proporȚie de 41% că, datorită vremurilor prin care trecem, românii au devenit mai solidari. Numai 27% au impresia că românii au devenit mai buni în această perioadă.

IRSOP a intervievat telefonic 710 persoane între 22 si 25 aprilie. Esantionul este reprezentativ la nivel național pentru întreaga populaŃie în vârstă de peste 18 ani din România. Toleranța de eșantionare este de ±3,7%

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te