Soluții smart city de la Telekom pentru administrația Sectorului 3

DE Newsweek România | Actualizat: 07.11.2018 - 16:38

Cu o populaţie de aproximativ 500.000 de locuitori şi o suprafaţă de 35 km, Sectorul 3 este cel mai populat sector al Capitalei, dar şi una dintre cele mai verzi zone ale Bucureştiului.

SHARE

Cele 131 de hectare de parcuri amenajate, în care bucureştenii se pot plimba şi pot face sport confirmă preocuparea autorităţilor de a crea un mediu de viaţă sănătos pentru cetăţeni. 

O soluţie inteligentă pentru a ţine sub control poluarea provocată de trafic şi a păstra un mediu sănătos, este înlocuirea autovehiculelor pe bază de combustibil cu autovehicule electrice.  Aceste autovehicule au însă nevoie şi de staţii de încărcare adecvate pentru a putea funcţiona. Telekom Romania deţine în portofoliul său o soluţie tip Smart City care poate rezolva problema posesorilor de autoturisme electrice.

„Soluţia de încărcare a maşinilor electrice, pe care o propunem noi, are două componente. Cea fizică este o staţie de productie românească, cu puteri de până la 150 de KW, dar care poate fi upgradată şi la puteri ce, poate, vor fi cerute în viitorul apropiat. Apoi există componenta software, care poate fi utilă administratorului, proprietarului staţiei. Acesta poate remedia anumite defecte, poate seta tarifarea. De asemenea, software-ul asigură şi metode de plată diverse, prin SMA, card etc“, spune Alexandru Nen, specialist soluţii tehnice ICT Telekom Romania.

Eficienţa energetică, una dintre principalele componente ale unui oraş inteligent, se află şi ea pe lista de priorităţi a autorităţilor sectorului 3. Aproximativ 1.000 de blocuri au fost termoizolate, măsură care a condus la reducerea consumului de energie. 

Cu 26.000 de elevi în ciclul primar şi gimnazial de învăţământ şi 10.000 de liceeni, procesul educaţional în sectorul 3 ar putea fi îmbunătăţit dacă toate unităţile de învăţământ, nu doar câteva dintre ele, ar fi dotate cu soluţii digitale care să permită interacţiunea permanentă dintre elevi, profesori şi părinţi. Una dintre aceste soluţii este catalogul electronic, pe care Telekom Romania, în parteneriat cu Adservio, l-a implementat deja în şcoli din 23 de judeţe din România.

„Modulul acesta de catalog electronic reprezintă doar 5 la suta din ceea ce poate oferi această aplicaţie Adservio. Mediile sunt calculate în timp real, profesorul poate vedea statistici pe clasă, poate nota mult mai uşor toată clasa. Poate comunica foarte uşor pe mesageria aplicaţiei cu părinţii, cu colegii profesori şi cu conducerea şcolii. Există şi foarte multe module utile. De exemplu “Fişiere”, în care se pot încărca fişiere de orice tip, pot fi organizate în dosare diferite şi pot fi share-uite cu colegii profesori din şcoală. Alte module, de exemplu, sunt “Orar” sau “Noutăţi”. În ultimul se pot seta şi încărca propriile ştiri, care pot fi din domeniul educaţional sau despre şcoală în sine. În modulul “Activităţi” fiecare profesor poate încărca informaţii despre proiecte, activităţi de voluntariat, parteneriate, olimpiade, activităţi extraşcolare de la cercuri pedagogice până la proiecte europene”, spune Emiliana Dovan Zaharia, business manager soluţii pentru educaţie Telekom Romania. 

Ca orice zonă intens populată, sectorul 3 se confruntă cu provocări legate de siguranţa publică. Întrucât legea nu permite angajarea a mai mult de un poliţist pentru protecţia a o mie de locuitori, administraţia locală ar trebui să găsească metode alternative pentru a creşte gradul de securitate a cetăţenilor. Supravegherea video, o soluţie inteligentă implementată de Telekom Romania în câteva oraşe din Romania printre care şi Bucureştiul, poate creşte siguranţa locuitorilor sectorului 3.

„Pentru a susţine aplicarea legii, compania noastră propune o soluţie de supraveghere video bazată pe analiza în timp real a imaginilor şi pe automatizarea sistemului. Astfel, camera video înregistrează, softul analizează şi notifică departamentele specializate care intervin în cunoştinţă de cauză. Costurile sunt reduse, iar incidentele sunt tratate cu prioritate, ceea ce duce la scăderea ratei criminalităţii. Platforma software e una scalabilă şi poate fi personalizată în funcţie de nevoile oraşelor. Sistemul de supraveghere video poate fi folosit pentru detectarea plăcuţelor de înmatriculare, pentru detectarea parcărilor ilegale sau pentru detectarea infracţiunilor şi pentru multe alte scenarii, respectându-se normele europene în materie“, spune Răzvan Mocanu, manager de proiect dezvoltarea afacerii ICT Telekom Romania.

Imaginile capturate de camere sunt analizate de un soft. Acesta va declanşa alerte în funcţie de incidentele de urmărit, setate de politia locală, precum obiecte abandonate într-o zonă publică, intrarea într-un spaţiu restrictionat, incidente auto, de siguranţă publică, atac asupra unei persoane. Alertaţi, poliţiştii intervin rapid. Supravegherea video inteligentă este inclusă într-un sistem digital integrat.

„O platformă prin care primarul să gestioneze în timp real şi cât mai uşor camerele video, să le vadă pe hartă, să vadă ce transmite fiecare dintre ele în life feed. Să îşi poată face diverse statistici pentru orice soluţie smart pe care şi-a implementat-o în oraş cum ar fi managementul deşeurilor, bike sharing, iluminat inteligent, transport urban. Sau, pur şi simplu, statistici financiare: să afle cât mai are de cheltuit din buget, detaliat, sau cât a încasat ori cât încasează la zi. Noi putem veni cu o soluţie complete: atât cu touchscreen de control, cât şi videowall-uri pe care poate privi în timp real situaţiile din oraş. Asta e abordarea de integrare pe care o preferăm şi ne dorim să digitalizăm cât mai multe din activităţile unui oraş prin această soluţie“, spune Dragoş Nedelea, manager dezvoltatea afacerii ICT Telekom Romania.

În era digitală, a comunicării wireless şi a tehnologiei fără frontiere, Bucureştiul are nevoie de concurenţa între sectoare la capitolul solutii smart city. Rezultatul, imediat? Confort şi siguranţă pentru cetăţeni, bugete locale cheltuite chibzuit şi eficient.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te