Slujbă de Liturghie, mâine, la „Peștera Sfântului Andrei”. Mii de credincioși vor fi prezenți

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.11.2023 - 18:48
Slujbă de Liturghie mâine la „Peștera Sfântului Andrei”. Mii de credincioși vor fi prezenți - Foto: Crestini.ro

Mâine va fi săvârșită o slujbă de Liturghie la Peșterea Sfântului Apostol Andrei. La slujbă sunt așteptați mii de credincioși, aceasta fiind oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

SHARE

Mâine va fi săvârșită o slujbă de Liturghie la Peșterea Sfântului Apostol Andrei. La slujbă sunt așteptați mii de credincioși, aceasta fiind oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Slujbă la „Peștera Sfântului Andrei”

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, va oficia, joi, Sfânta Liturghie la mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei", mii de credincioşi fiind aşteptaţi la manifestările prilejuite de cinstirea Sfântului Apostol Andrei, transmite news.ro

Citește și: Cum a ajuns marea sărbătoare creștină a Sfântului Andrei un adevărat „Halloween românesc” laic

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au anunţat că, joi, de la ora 8.30, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei" din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa, iar la slujba religioasă urmează să fie prezenţi şi alţi preoţi. 

De asemenea, mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe şi în acest la manifestările prilejuite de cinstirea Sfântului Apostol Andrei. 

Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul României şi cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.

Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită "crucea Sfântului Andrei". Moaştele sale au fost duse la Constantinopol în anul 350.

În anul 850, împăratul Vasile I Macedoneanul a redat locuitorilor din Patras capul sfântului apostol. În urma celei de-a patra cruciade, moaştele Sfântului Andrei au ajuns la Amalfi, în Italia, apoi, în 1462, ele au fost duse la Roma. În anul 1964, capul Sfântului Andrei a fost înapoiat locuitorilor din Patras.

În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie, fiind cinstit în toată Patriarhia română, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost numit Ocrotitor al României. În anul 2012, 30 noiembrie a devenit zi de sărbătoare legală.

Sfântul Andrei, adăpostit și botezat în Dobrogea

Conform scrierilor teologice şi istorice, Sfântul Apostol Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. şi s-a oprit cu ucenicii săi acolo, unde a găsit trei preoţi păgâni care slujeau în peşteră, geţi de neam, cunoscuţi sub numele Innal, Rimmal şi Pinnal. Peştera este situată în Dealul Urluiului, la 4 kilometri de localitatea Ion Corvin şi aproximativ 80 de kilometri de Constanţa.

Conform tradiţiei, aici s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei, fiind considerată primul lăcaş de cult de pe teritoriul ţării noastre şi poarta de pătrundere a creştinismului pe teritoriul României. 

I-a botezat în apa unuia din izvoarele care curge lângă peşteră (pârăul Cuzgun), după care au fost hirotoniţi ca preoţi creştini. Izvoarele se văd şi astăzi, iar localnicii şi pelerinii le consideră izvoarele cu apa cea mai bună din tot cuprinsul Dobrogei.

Citește și: Sfântul Andrei este ocrotitorul României. Până la vârsta de șapte ani nu a scos un cuvânt.

Acest loc a devenit o adevărată vatră monahală, cunoscută bine în zonă, aşa cum demonstrează toponimia locului. Pădurea care adăpostea sihăstria s-a numit în popor sfântă, iar valea din împrejurimi Valea Călugărilor.

În primăvara anului 1943, peştera şi izvoarele au fost redescoperite de preotul Constantin Lembrău, împreună cu Jean Dinu, teolog şi jurist cu studii la Sorbona. În acelaşi an s-au început lucrările de amenajare a peşterii şi a incintei. La intrarea în peşteră s-a ridicat o faţadă din zid de piatră tencuită în exterior, iar în faţa peşterii s-a amenajat un platou pentru slujbe.

La 30 iulie 1944, Episcopul Chesarie Păunescu a sfinţit locul, redându-l cultului, redevenind loc de închinare şi de rugăciune, aşa cum a fost în decursul vremurilor.

Greutăţile războiului au dus însă, încetul cu încetul, la uitarea peşterii şi la intrarea ei în ruină. Starea ei de degradare s-a accentuat odată cu desfiinţarea forţată a Episcopiei de Constanţa, în anul 1948, şi transferarea Episcopului Chesarie şi a administraţiei eparhiale la Galaţi. 

Abia în cursul anilor 1986-1989, prin grija arhiereului Lucian Florea, pe atunci vicar episcopal la Galaţi, au fost curăţate intrarea şi interiorul peşterii. Turla de piatră a fost înălţată până la un metru deasupra pământului, ca să nu intre în peşteră apa ce se scurgea de pe deal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te