Românca condamnată în China, torturată și supusă la muncă forțată: Sunt convins că nu va supraviețui

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 06.02.2024 - 14:20
Alina Irina Apostol, Românca condamnată în China, torturată și supusă la muncă forțată Foto: adevarul.ro

O româncă condamnată la închisoare în China se află într-o situație disperată. Un român eliberat recent dintr-un penitenciar chinez spune că a fost torturată și supusă la chinuri greu de imaginat și nu crede că va supraviețui. Autotitățile române sunt în impas.

SHARE

Românca de 33 de ani condamnată la închisoare în China se află într-o situație disperată, iar autoritățile române au intrat în impas în procesul de recuperare.

Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit.

Românca condamnată în China, torturată și supusă la muncă forțată

Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un turc.

Citește și: Ionuț Gologan, condamnat la moarte în Malaezia, piele și os, fără dinți. Părinții imploră îndurare

În prezent, Alina Apostol se află în penitenciarul Fujian, unde a primit, recent pachete cu mâncare și suplimente alimentare (vitamine și minerale) din partea oficialilor Ambasadei României în China. Potrivit informațiilor Fanatik, acțiunea a venit la solicitarea ministrului justiției, Alina Gorghiu.

Citește și: Cine au fost românii condamnați la moarte și executați pe vremea lui Ceaușescu. Un spion a scăpat

Condiții ca în lagăr

Marius Balo, românul care a stat opt ani într-un penitenciar chinez, a dezvăluit condițiile inimaginabile de acolo.

„După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții pe care noi, oamenii de rând ai unei țări civilizate nu ni le putem imagina, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare și înregimentată în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești.

Mai are de executat aproape 8 ani de zile, atât cât am pătimit eu în temnița comunistă. Sunt convins că nu va supraviețui”, a spus Balo. 

În acest moment, regimul Alinei din pușcăria comunistă este unul infernal. Tânăra poate vorbi doar o dată pe lună la telefon, preț de câteva minute și doar în limba engleză, cu părinții ei.

Citește și: Românul condamnat la moarte în Malaezia, bătut, chinuit și fără dinți. Slabe șanse să vină acasă

Nu poate trimite scrisori și nu îi este permis niciun alt fel de contact cu lumea din exterior. Acest gest este singura confirmare că încă nu a murit.

El a aflat de acest caz de la tatăl fetei care, disperat, l-a abordat știind că tocmai fusese eliberat dintr-o altă pușcărie chineză.

Alina Gorghiu a avut, recent, o întrevedere cu ambasadorul Chinei la București, Han Chunlin, ocazie cu care partea română a solicitat sprijin diplomatic pentru soluționarea ”cu celeritate” a situația Alinei Apostol.

Justiția română i-a redus pedeapsa, dar chinezii nu vor să o trimită în România

În martie 2023, în timpul mandatului lui Cătălin Predoiu, Curtea de Apel București a recunoscut hotărârea Chinei și a adaptat pedeapsa la 9 ani și 4 luni de închisoare, potrivit legislației interne.

Sentința ei inițială a fost însă redusă de Curtea de Apel București cu 4 ani și două luni anul trecut, în martie.  

De asemenea, instanța a aprobat transferul dintr-un penitenciar situat în Republica Populară Chineză, în România.

Marius Balo susține însă că decizia nu o ajută deloc pe româncă.

„Cum s-au gândit acești oameni că autoritățile chineze își vor da acordul pentru transfer când pedeapsa ei a fost redusă în România cu o treime?

Acest gest arată cu degetul înspre competența tribunalului care a condamnat-o și implicit înspre sistemul de justiție chinez”, a declarat Marius Balo, într-o postare pe contul lui de Facebook.

Familia trebuie să plătească statului chinez 58.000 de dolari

Pe de altă parte, într-un răspuns la interpelarea parlamentară a deputatului Daniel Liviu Toda, ministrul justiției a arătat că ține legătura cu familia româncei din China și că aceasta a strâns bani pentru a-i achita femeii amenda penală primită odată cu sentința. Suma cerută este de aproximativ 58.000 de dolari.

”Din informațiile pe care le deține Ministerul Justiției, familia persoanei condamnate dispune de o parte din resursele necesare achitării acestor plăți, însă la acest moment este așteptat răspunsul autorităților chineze cu privire la acordul final privind realizarea procedurii de

 transferare, precum și clarificări cu privire la procedura de plată a cheltuielilor judiciare și a despăgubirilor datorate victimelor infracțiunii”, se arată în răspunsul Alinei Gorghiu.

Potrivit legislației chineze, achitarea amenzilor sau despăgubirilor către victime reprezintă o condiție obligatorie în procedura de transferare.

Însă și dacă va fi plătită această sumă nu există certitudinea că autoritățile chineze vor fi de acord cu transferul Alinei.

 ”Dacă familia doamnei Apostol va plăti sancțiunile pecuniare dispuse către autoritățile judiciare chineze, nu există nicio certitudine că autoritățile judiciare chineze vor fi de acord, în acest context, cu adaptarea pedepsei realizată de instanța românească”, a mai spus Alina Gorghiu.

De ce a fost condamnată Alina Apostol

Alina Irina Apostol a venit în China ca traducătoare, însă a ajuns să fie condamnată la 13 ani și jumătate de închisoare, după ce a fost acuzată de fraudă cu un card bancar.

Potrivit rechizitoriului, alături de alți doi complici, femeia ar fi folosit un card bancar nevalid pentru a scoate 220.000 de euro dintr-un cont, prin utilizarea unui POS.

Alina Apostol este încarcerată în condiții grele și a slăbit foarte mult, ajungând de nerecunoscut. Ea nu are voie să ia legătura cu persoane din exteriorul penitenciarului și i s-a luat dreptul la corespondență. Singura concesie o reprezintă un apel telefonic pe lună către familie, în care este obligată să vorbească în limba engleză. Aceasta este și singura confirmare că românca din China încă mai este în viață.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te