Simona Halep la ceas aniversar. Sportiva împlinește astăzi 32 de ani „Am oferit tenisului viața mea”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.09.2023 - 15:20
Simona Halep la ceas aniversar. Sportiva împlinește astăzi 32 de ani „Am oferit tenisului viața mea” - Foto: X.com / imagine cu caracter ilustrativ

Simona Halep împlinește astăzi 32 de ani. Sportiva are o carieră impresionantă în lumea tenisului și a ocupat prima poziție în clasamentul mondial WTA de două ori, între anii 2017 și 2019. Acum însă, tânăra trăiește vremuri tulburi după ce a fost suspendată.

SHARE

Simona Halep a reprezentat România la nivel mondial în nenumărate competiții de tenis și a adus de zeci de ori premii remarcabile acasă. Acum însă trăiește un adevărat calvar după ce a fost suspendată.

Simona Halep și drumul spre succes 

Simona Halep s-a născut pe 27 septembrie 1991, în Constanța.  Ea a avut o carieră impresionantă în lumea tenisului și a ocupat prima poziție în clasamentul mondial WTA de două ori, între anii 2017 și 2019. Simona Halep a stat pe această poziție timp de 64 de săptămâni, ceea ce a făcut-o să fie a zecea jucătoare cu cea mai lungă perioadă de liderat în istoria tenisului feminin. 

Ea a început să practice tenisul la vârsta de 4 ani, fiind antrenată inițial de Ion Stan, care era și antrenorul fratelui ei mai mare.

Simona a continuat să se dedice tenisului în fiecare zi începând cu vârsta de 6 ani. În copilărie, a avut și o pasiune pentru handbal.

La vârsta de 16 ani, Simona Halep s-a mutat în București pentru a-și continua cariera în tenis. În perioada copilăriei și adolescenței, ea a urmat studiile la Școala Gimnazială nr. 30 "Gheorghe Țițeica" din Constanța și apoi a fost elevă la Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" din Constanța în perioada 2006-2010.

În 2014, Simona Halep și-a obținut licența la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității "Ovidius" din Constanța. 

Cele mai notabile realizări ale carierei sale includ câștigarea turneelor de Grand Slam de la Roland Garros în 2018 și Wimbledon în 2019. Anterior, a ajuns în alte trei finale la Roland Garros (în 2014 și 2017) și la Australian Open (în 2018).

Ea a fost, de asemenea, finalistă la Turneul Campionilor în 2014. Cu un total de 24 de titluri WTA la simplu și 18 finale disputate, Simona Halep este cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria României. 

Suspendată, din cauza dopajului

ITIA a susținut că dopajul Simonei Halep a fost "repetitiv și sofisticat" și a fost conceput pentru a-i îmbunătăți performanțele la Wimbledon și la US Open. De aceea, forul a cerut o pedeapsă de 6 ani, pentru "circumstanțe agravante", însă judecătorii au respins această cerere, deși subliniază că ar fi existat motive de suspiciune.

De asemenea, ITIA a cerut ca rezultatele sportivei să fie șterse din martie 2022, informează eurosport.ro. Sport Resolutions a anunțat însă că rezultatele anulate vor fi cele obţinute după 29 august 2022.

Citește și: Halep trebuie să înapoieze bani dacă rămâne definitivă suspendarea primită

"Toate rezultatele obţinute de jucătoare în perioada 29 august 2022 - 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu repercusiunile de vigoare, incluzându-se aici returnarea premiilor în bani, a trofeelor şi anularea punctelor", se menționează în motivarea celor de la Sport Resolutions.

Dacă Sport Resolutions ar fi acceptat sugestia ITIA de a anula toate rezultatele obținute de Simona Halep de când a început să consume suplimentele recomandate în cadrul echipei conduse de Patrick Mouratoglou, suma totală s-ar fi ridicat la aproape două milioane de dolari.

Ion Țiriac, sfat de a da în judecată ITIA

Ion Țiriac (84 de ani) a vorbit despre suspendarea de 4 ani pe care Simona Halep a primit-o din partea ITIA, pentru dopaj. 

Omul de afaceri a sfătuit-o pe sportiva din Constanța să-i dea în judecată pe cei de la ITIA și să ceară despăgubiri în valoare de 100 de milioane de euro.

"O dată am sfătuit-o cu ceva şi n-a luat sfatul. Nu-i posibil să ţii un om, să-i distrugi viaţa, nu cariera. Să-i distrugi viaţa, moralitatea şi toată treaba şi după un an, fleosc, îi dau 4 ani repede, că ce se întâmplă, dacă cumva…

Dacă aş fi Simona, aş da în judecată Federaţia Internaţională, i-aş da în judecată pe cei care au suspendat-o. IŢIA, ITIMA, i-aş da în judecată nu pentru 1 milion, cum spune presa azi. Când cineva îţi distruge viaţa… E vorba de 100 de milioane, nu de 1 milion.

Eu, în locul Simonei, aş face-o, începând cu Federaţia Internaţională, IŢIA, MITIA, WADA, cu cel care mi-a dat asta. Şi e foarte important, cine mi-a dat-o? Că ea nu s-a dus la farmacie.

Cum dracului, vineri a fost negativă şi după 72 ore pozitivă cu 000,1? Bag mâna în foc şi acum că Simona Halep, la 31 ani, n-a avut niciun fel de intenţie sau nevoie de ceva în plus ca să dea cu dreapta mai bine”, a spus Ion Ţiriac, în cadrul unui eveniment.

Ema Răducanu, noua senzație în tenis 

Emma Răducanu este noua senzație a sportului alb. Tânăra este considerată de Steve Tignor, editorialist la Tennis.com, „o jucătoare cu pedigree pentru tenis”, scrie digisport.ro.

„Emma este cea mai nouă apariție pe firmamentul tenisului britanic. Născută în Canada, din tată român și mamă chinezoiacă, jucătoarea de pe locul 338 WTA a crescut în Londra și a profitat de wild-card-ul oferit de organizatorii de la Wimbledon.

Citește și: Darren Cahill: Sprijinul meu pentru Simona Halep este de neclintit. Rămâi puternică, Simo!

A eliminat-o în turul secund pe finalista de la Roland Garros 2019, Marketa Vondrousova, iar acum are de urcat încă o treaptă pe scara performanței de la Wimbledon”, scria Steve Tignor. 

Emma Răducanu s-a mutat însă cu părinţii săi în Kent, Anglia, când avea doi ani, iar de câţiva ani beneficiază de sprijinul federaţiei britanice de tenis, care a văzut un mare potenţial la ea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te