Șeful CNCD, despre legea anti-hărțuire: „Extrem de slabă și neavenită, inaplicabilă. Jale!”

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 07.08.2020 - 21:34
Asztalosz Csaba, președintele CNCD//Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, critică, într-o postare pe Facebook, legea care sancționează hărțuirea la locul de muncă, recent promulgată de șeful statului.

SHARE

Potrivit șefului CNCD, legea inițiată de deputata Oana Bîzgan este „extrem de slabă și neavenită”, fiind „în cea mai mare parte inaplicabilă în practică”.

Asztalos Csaba amintește că „hărțuirea, sub toate aspectele ei, era deja definită și sancționată prin art. 2 alin. (5) din O.G. 137/2000”, punctând că, atunci „când nu ne concentrăm pe interpretarea și aplicarea corectă și eficientă a legii, supralegiferăm - și o facem prost!”.

„Jale! O modificare legislativă extrem de slabă și neavenită! Total neconformă cu directivele europene în domeniu! Cu definiții străine de un limbaj juridic clar, previzibil și coerent! Străină de limba română! Cu obligații neclare pentru persoane fizice și juridice! În zadar am arătat în Comisia de muncă a Camerei Deputaților că proiectul de lege este sub orice critică, nu și nu! Ne-am oferit expertiza, nimic, nu e nevoie! Mai bifează cineva o inițiativă legislativă votată!”, afirmă Asztalos Csaba în postare.

„După hărțuirea stradală, psiholgică, mobbing și bullying, avem și această modificare - în ce mai mare parte inaplicabile în practică! Hărțuirea sub toate aspectele ei era deja definită și sancționată prin art. 2 alin. (5) din O.G. 137/2000. Total conformă definiția din directivele în domeniu! Orice faptă de hărțuire are un element psihologic! Nu era necesară definiția hărțuirii psihologice - un fel de pleonasm! Și dacă se face, nu așa de prost!”, mai spune șeful CNCD.


„Cand nu ne concentram pe interpretarea si aplicarea corecta si eficienta a legii, supralegiferam - si o facem prost! Cum s-a intamplat si cu modificarea Codului penal pe infractiunile de viol, pedofilie si trafic de persoane! Si lipsesc din definitie cu desavarsire criteriile pe baza carora poate avea loc hartuirea! Jale!”, încheie Asztalos Csaba.


Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea ce interzice și sancționează hărțuirea psihologică la locul de muncă.

Legea prin care hărţuirea psihologică la locul de muncă este sancţionată disciplinar, contravenţional sau chiar penal a fost adoptată pe 14 iulie de către deputați, for decizional.

Stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă. Actul normativ, inițiat de deputata Oana Bîzgan, prevede sancţiuni între 10.000 şi 15.000 de lei pentru angajaţii care săvârşesc fapte de hărţuire psihologică asupra unui alt angajat.

Pentru situaţiile când organizaţiile instigă la fapte de hărţuire, amenzile prevăzute sunt de până la 200.000 de lei. De asemenea, angajatorul este obligat să ia toate măsurile pentru a combate şi a preveni actele de hărţuire psihologică la locul de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.