Ședință de guvern dedicată unui împrumut acordat de Comisia Europeană României

DE Edi Neagu | Actualizat: 22.12.2021 - 08:35
Banii de la Comisia Europeană, aprobați în ședință. FOTO: gov.ro
Banii de la Comisia Europeană, aprobați în ședință. FOTO: gov.ro

România va primi un împrumut de aproape 15 milioane de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

SHARE

O şedinţă de Guvern va avea loc miercuri, la ora 15,00, pe ordinea de zi figurând un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează aprobarea acordului de împrumut dintre Comisia Europeană şi România, în valoare de 14.942.153.000 euro, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Totodată, pe ordinea de zi figurează şi un proiect de hotărâre privind eliberări şi numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Astfel, conform unui comunicat transmis de Biroul de presă al Guvernului, ordinea de zi include:

* Un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 2021 şi la Bruxelles la 15 decembrie 2021.

Citește și: Manualele de istorie despre Revoluție: Comuniștii au tras în oameni. Execuția lui Ceaușescu, unică

Potrivit argumentaţiei care însoţeşte proiectul, adoptarea acestuia este necesară pentru a permite intrarea în vigoare a acordului şi implicit pentru a putea accesa sumele împrumutului în cel mai scurt timp, în cursul anului 2021. Aplicarea prevederilor Acordului de împrumut se va realiza de către Ministerul Finanţelor, în calitate de împrumutat, şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de coordonator naţional al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor acordului de împrumut.

Citește și: VIDEO 2.000 de participanți la protestul de la Parlament. Simion le-a cerut să meargă și la Guvern

* Tot pe ordinea de zi figurează şi proiectul de hotărâre potrivit căruia se aprobă plata contribuţiei financiare voluntare a României pentru anul 2022, în cadrul proiectului ce vizează protecţia şi confidenţialitatea datelor transmise de către ţările care implementează Standardul comun de raportare al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - "Sistemul comun de transmitere a datelor", în limita echivalentului în lei al sumei de 12.900 euro/an.

* Un alt proiect de hotărâre vizează completarea HG nr. 876/2007 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul transporturilor navale.

Potrivit acestuia, se sancţionează cu amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei operarea de către proprietar sau de către operator a unei nave de pasageri de tip ro-ro (roll on/roll off) ori a unei nave de pasageri de mare viteză, în cadrul unui serviciu regulat, fără a avea efectuate inspecţiile obligatorii şi fără aprobare ANR.

Se va sancţiona de asemenea încălcarea standardelor internaţionale privind siguranţa şi securitatea navelor, prevenirea poluării şi asigurarea condiţiilor de muncă şi viaţă la bord, constatate de către inspectorii Autorităţii Navale Române ca deficienţă care pune în pericol, în mod obiectiv, siguranţa, sănătatea sau mediul şi impune reţinerea navei, după cum urmează:
- cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru maximum 5 deficienţe înscrise în raportul de inspecţie;
- cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei pentru 6 până la 10 deficienţe înscrise în raportul de inspecţie;
- cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei pentru mai mult de 11 deficienţe înscrise în raportul de inspecţie, potrivit Agerpres.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te