EXCLUSIV Secretarul de stat MAE Cristian Winzer, executat silit de recuperatori

DE Petru Zoltan | Actualizat: 19.09.2018 - 08:13
Cristian Winzer se dă elegant/FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea
Cristian Winzer se dă elegant/FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Gabriel Winzer, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a ajuns la mâna recuperatorilor de credite. Firma OTP Faktoring ZRT a obținut în instanță o decizie de executare silită a lui Winzer, fără drept de apel.

SHARE

Cristian Gabriel Winzer a intrat în Ministerul de Externe pe un post de consilier al ministrului Victor Negrescu.

Acesta din urmă l-a propulsat pe Winzer, după numai câteva zile, în funcția de secretar de stat pentru relații interinstituționale și juridice. 

Astfel, Winzer a ajuns să gestioneze negocierile din partea României pentru Brexit, deși nu are experiență diplomatică. 

Între timp, sora lui Winzer, Andra Winzer, a fost angajată la secția consulară a Ambasadei României de la Londra.

Citește și Ministerul Aranjamentelor Externe - MAE, acaparat de loaze din PSD

Winzer nu comentează

Pe 5 iulie 2018, secretarul de stat Gabriel Winzer a fost dat în judecată de OTP Faktoring ZRT. 

Firma, în calitate de creditor, a solicitat Judecătoriei Sector 3 să aprobe executarea silită a lui Winzer pentru că acesta nu a returnat banii împrumutați. 

Câteva zile mai târziu, pe 17 iulie, instanța a admis cererea firmei și a „încuviințat executarea silită, fără cale de atac”. 

Conform declarației de avere din august 2017, Winzer a contractat un credit de 31.987 lei de la OTP Bank în 2015 care trebuia returnat în 2018. 

Citește și Ministerul Aranjamentelor Externe - Internele și serviciile, pepiniera MAE

Am încercat să obținem un punct de vedere de la Cristian Winzer legat de executarea silită, dar Biroul de Presă al MAE a transmis că informațiile solicitate nu reprezintă „informații de interes public”. 

Sora, la ambasada de la Londra

Andra Winzer a fost angajată fără concurs la Ambasada României de la Londra. 

Fără experiență diplomatică, dar cu fratele în funcția de secretar de stat, Andra Winzer „desfășoară activitate în cadrul Ambasadei României la Londra în calitate de funcționar consular contractat pe plan local, în baza unei convenții civile încheiate la data de 19 martie 2018”, conform unui răspuns transmis de Biroul de Presă al MAE la solicitarea Newsweek România

Citește și Ministerul Aranjamentelor Externe - Odraslele consulare

Practic, Andra Winzer a intrat pe ușa din dos în diplomația românească. 

Ministerul Afacerilor Externe a mai precizat că „un eventual grad de rudenie între personalul contractat pe plan local și salariați ai Ministerului Afacerilor Externe nu ar reprezenta o stare de incompatibilitate, în conformitate cu prevederile legale invocate”. 

Criticat de Vâlcov 

În ultimele intervenții publice ale lui Darius Vâlcov, Cristian Winzer a fost criticat public fără să fie nominalizat. „L-am întrebat, de față cu doamna prim-ministru și de față cu dl. vicepremier Paul Stănescu, pe reprezentantul Ministerului de Externe (Cristian Winzer - n.r.): ce anume din lege (parteneriatul public-privat - n.r.) e ilegal? 

Mi-a răspuns: 'Nu știu, n-am citit legea.' 

I-am zis: 'A, n-ai citit legea, dar n-o avizați?' 

Răspunsul lui: 'A, nu, noi avem un singur funcționar, agent guvernamental care el avizează toate legile.'", a spus public Vâlcov. 

Citește și Ministerul Aranjamentelor Externe - Fantasticele cariere ale „pilomaților“

Conform fișei postului, secretarul de stat Cristian Winzer are atribuții directe atât în analizarea și avizarea proiectele de acte normative care urmăresc transpunerea sau asigurarea cadrului de aplicare directă în legislaţia naţională a actelor legislative ale Uniunii Europene ori care au relevanţă europeană, cât şi în examinarea propunerilor legislative sub aspectul compatibilităţii cu reglementările Uniunii Europene, în vederea formulării punctului de vedere al Guvernului asupra acestora.

Drept la replică

După publicarea articolului de mai sus, secretarul de stat Cristian Winzer ne-a trimis un drept la replică în care nu doar că admite că a refuzat să răspundă întrebărilor Newsweek România înainte de apariția textului, dar nici nu neagă vreo informație din cele deja publicate.

Integral, mai jos, dreptul la replică:

"Deși informațiile solicitate de dumneavoastră anterior publicării articolului cu titlul 'Secretarul de stat MAE Cristian Winzer, executat silit de recuperatori' nu reprezintă informații de interes public, în condițiile obiective în care nu privesc și nici nu rezultă din activitatea instituției publice în cadrul căreia îmi desfășor activitatea profesională, în virtutea dreptului la replică și pentru corecta informare publică, apreciez util și necesar a face o serie de scurte precizări, după cum urmează:

1. Cauza numărul 15435/301/2018 a fost înregistrată pe rolul instanței de judecată la cererea creditorului din contractul de împrumut, OTP FAKTORING ZRT, iar NU a 'recuperatorilor de credite'.

2. Subsemnatul am avut calitatea de debitor în cadrul unui contract cu această instituție bancară, scadent în anul 2018.

3. La momentul introducerii acțiunii în fața instanței de judecată, subsemnatul aveam reprezentarea fermă (fundamentată pe înscrisuri contabile) că am achitat integral creditul bancar.

4. Fără a mă notifica în prealabil în legătură cu existența unui rest de plată, creditorul a inițiat procedura contencioasă, procedură care se soluționează de către instanța competentă fără citarea părților.

5. Subsemnatul nu am avut astfel cunoștință nici de existența unui rest de plată și nici de existența acestei cauze pe rolul instanței de judecată.

6. Prin Încheierea din data de 17.07.2018, instanța a încuviințat obligarea subsemnatului la plata sumei de 557,11 lei (respectiv restul de plată de care nu am avut cunoștință), la care s-au adăugat 200 lei cu titlu de cheltuieli de executare.

7. Suma totală pentru care s-a încuviințat astfel procedura de executare a fost de 757,11 lei, iar nu pentru întregul credit („pentru că acesta nu a returnat banii împrumutați“ – cum se menționează în cuprinsul articolului).

8. Încuviințarea executării silite nu înseamnă și demararea sau realizarea actelor de executare silită.

9. În cazul de față, nu a fost demarat/realizat vreun act de executare silită, în condițiile în care imediat ce am aflat despre existența acestei situații, am achitat integral suma de 757,11 lei."





Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te