Se scumpește berea. Guvernul introduce un calendar gradual de creștere a accizei

DE Mona Lazăr | Actualizat: 19.10.2024 - 15:01
Se scumpește berea. Guvernul introduce un calendar gradual de creștere a accizei FOTO Inquam Photos
Se scumpește berea. Guvernul introduce un calendar gradual de creștere a accizei FOTO Inquam Photos

Printr-un proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul MF sunt propuse o nouă serie de măsuri de modificări a capitolului de taxe și accize speciale. Astfel se propune introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor la bere pentru perioada 2025-2026.

SHARE

Printr-un proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul MF sunt propuse o nouă serie de măsuri de modificări a capitolului de taxe și accize speciale, arată economica.net. Astfel se propune introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor la bere pentru perioada 2025-2026. 

Printr-un nou proiect de ordonanță de urgență, Ministerul Finanțelor propune introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru bere ”în vederea asigurării predictibilității fiscale pentru acești operatori economici”.

Citește și: Cea mai bună bere din țara unde muncesc sute de mii de români. Pe ce criterii a fost aleasă?

Totodată, se propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creşterea preţurilor de consum, a nivelului accizelor pentru bere având în vedere faptul că pentru acest produs se introduce un calendar de creștere graduală a nivelului accizei, arată proiectul MF.

Se scumpește berea. Guvernul introduce un calendar gradual de creștere a accizei

Calendarul privind creșterea nivelului accizelor este stabilit pentru perioada 2025 -2026 la un nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflației din anul 2024. Potrivit proiectului, acciza pentru berea hl/l grad Plato ar trebui să fie de 4,62 lei pe unitatea de măsură în 2024, 4,82 lei în 2025 și 5,06 în 2026.

Pentru berea produsă de producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200 mii hl, accizele vor fi: 2,54 lei pe UM în 2024, 2,5 lei pe UM în 2025 și 2,78 lei în 2026.

Citește și: Unde bei cea mai ieftină bere la halbă din Europa? Costă sub 1 €. Pe ce loc se află România?

În prezent, nivelul accizelor pentru bere este prevăzut la nr. crt. 1 din anexa nr. 1 de la Titlul VIII –Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal și este de 4,62 lei/hl/1 grad Plato, iar potrivit art. 342 alin.(1) din Codul fiscal, nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an se actualizează cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te