Se schimbă procedurile DGASPC după cazul fetiței ucise de mamă. Ce a scos la iveală raportul?

DE Octavia Constantinescu | 27.02.2024 - 15:34
Se schimbă procedurile DGASPC după cazul fetiței ucise de mamă. Ce a scos la iveală raportul? - Foto: Totul despre mame / imagine rol ilustrativ

Se schimbă procedurile DGASPC după cazul fetiței ucise de mamă. Ce a scos la iveală raportul? Despre ce este vorba și cum se schimbă procedurile.

SHARE

Se schimbă procedurile DGASPC după cazul fetiței ucise de mamă. Ce a scos la iveală raportul? Despre ce este vorba și cum se schimbă procedurile.

Se schimbă procedurile DGASPC 

Cazul Alexandrei, fetiţa de 9 ani ucisă de propria mamă după cinci zile de torturi şi bătaie, arată negru pe alb o realitate crudă: instituţia care ar trebui să aibă grijă de copiii abuzaţi nu îşi face treaba.

Raportul Corpului de Control a descoperit că deşi putea preveni tragedia, timp de un an, DGASPC Galaţi a făcut doar controale superficiale şi a permis astfel ca cele trei surori să rămână în casa terorii. Moartea Alexandrei schimbă acum procedurile la nivelul Protecţiei Copilului din toată ţara.   

Citește și: Cei 8 "bombardieri" care au snopit în bătaie doi tineri într-un club din Craiova, arestați preventiv

Conform raportului, unde scrie foarte clar că au fost deficiențe grave în ceea ce privește instrumentarea acestui dosar s-a stabilit și faptul că psihologul și asistentul social din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului Galați trebuie să intre în cercetare disciplinară, la fel și șeful Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați. 

Reprezentanții celor două instituții au declarat că au fost întrunite aceste condiții și că a început cercetarea disciplinară. Tot în raport se arată că acești reprezentanți ai instituțiilor publice care au atribuții pe această linie nu și-au făcut treaba, au fost deficiențe grave în ceea ce privește instrumentarea acestui dosar.

Cei care au fost în achetă socială, în vizită la familia respectivă, nici măcar nu au cerut un simplu examen medical de bază pentru a se stabili dacă cele trei fete au urme de violență pe corp, deși aveau astfel de vânătăi, așa cum se știe, mai ales după ce educatoarea uneia dintre ele a făcut sesizare la Direcția pentru Protecția Copilului. 

Citește și: Infirmierul morții, condamnat la aproape 8 ani de închisoare. A ucis în bătaie un pacient vulnerabil

Sunt deficiențe grave, sunt lucruri care ar fi trebuit să fie făcute și nu s-au făcut, asta arată raportul în acest moment. 

Imediat după ce a fost finalizat raportul, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a trimis o circulară la toate Direcțiile pentru Protecția Copilului din țară, unde se solicită de urgență modificarea protocolului, modificarea tuturor regulamentelor în ceea ce privește instrumentarea acestor cazuri.

Se solicită stabilirea unor termene clare de vizită la domiciliu, se solicită stabilirea unor pași clari ce trebuie făcuți în cazul în care vorbim de copii abuzați, lucruri care nu au fost făcute până acum. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te