Scrisoarea unui călător către Metrorex: Există un cod de comunicare în cazul evenimentelor tragice?

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.01.2019 - 14:32

Doi călători s-au aruncat, la începutul anului, în calea metroului din București. Călătorii au fost uimiți de modul cum a anunțat Metrorex aceste evenimente.

SHARE

„Călătoream ieri (joi, 3 ianuarie - n.r.), în jurul orei 16, într-unul din trenurile care circulau pe direcția Pipera- Berceni. când la Piaţa Aviatorilor, conducătorul trenului a făcut cu un ton panicant următorul anunt: «Trenul staționează câteva minute, datorită unui suicid.» Pe care l-a repetat, apoi: «Trenul staționează câteva minute, datorită unui suicid.» Dincolo de impardonabila greșeală gramaticală (se spune corect «din cauza unui suicid», nu «datorită unui suicid») m-a șocat monstruoasa şi îngrozitoarea alăturare a cuvintelelor datorită şi suicid și vă asigur că nu numai pe mine”, a scris jurnalistul Cătălin Chirilă, într-o scrisoare deschisă trimisă Metrorex, după ce la începutul anului doi călători s-au aruncat, în momente diferite, în calea metroului.

Călătorii aflați într-una dintre garniturile implicate în incidente s-au declarat șocați de lipsa de empatie a anunțului. „Nu putem pretinde de la conducătorul trenului să stăpânească subtilităţile de limbă sau să fie bântuit de fantasmele stilistice, dar măcar câteva cunoştinţe juridice primare poate să aibă. Nu te poți pronunța asupra unui suicid înainte  de a-și da cu părerea legiștii, de a vedea dacă a fost cu adevărat un suicid.

Cine a stabilit așa rapid că a fost vorba de un suicid? Deci, o primă încălcare grosolană a legii, pentru care Metrorex ar trebui să se autodenunțe și să primească o amendă colosală. Să primiți amendă toti cei responsabili de transmiterea la difuzoare a acestei știri senzationaliste, pentru că probabil în interiorul Metrorex există un anumit cod de comunicare în cazul unor astfel de evenimente tragice. Mă întreb dacă în cazul în care trenurile staționează sau își schimbă ruta din cauza că un om a murit lovit de metrou, Metrorex are in regulament să comunice  cu această nefericită expresie datorită unui suicid?”, mai scrie călătorul ultragiat.

Cătălin Chirilă se întreabă dacă Metrorex are un cod intern pentru astfel de momente. „Pesemne că nu, altminteri ar fi infernal de criminal. Și atunci, un mic rechizitoriu: cine a luat decizia să se comunice în acest mod regretabilul incident? Ce minte a compus acest text stupefiant și cine i-a dat ok-ul să se propage în eterul subteran?

S-a mai folosit și în alte ocazii sau e o treabă nouă, așa de 2019? Când am ajuns în Piața Victoriei, apocalipsa era în toi, anunțul macabru se auzea crescendo și de la difuzoarele din stația de metrou și de la încă vreo câteva trenuri, un adevărat cor al morții, o odă a sinuciderii; aproape că m-am gândit că nu contează dacă am întârziat un pic și că ne-am bulversat programul, am făcut-o, nu-i așa,  pentru un scop nobil, doar Metrorex ne-a spus că e datorită unui suicid.

Bravo! Super! Trăiască Suicidul!

Panica generală se amplifica pe măsură ce din boxe răsunau noi detalii despre SUICID. Fraților, poate nu ați înîeles, ați comis-o grav, ați abuzat emoțional mii de oameni, ați panicat lumea, ați determinat labilii psihici și alți amărâți să se gândească chiar și pentru o clipă la SUICID, la această posibilitate de eșec sufletesc.

Mie însumi mi-ați provocat multe gânduri urâte la adresa dumneavoastră, iar acum îmi răpiți timp când încerc să vă scriu, ca să îndreptăm lucrurile, pentru că sunteți din nou într-un soi de ilegalitate. În legea audiovizualului, există niște restricții în ce priveste comunicarea acestor fel de intâmplări, iar Metrorex s-a antepronunțat înaintea unei anchetei si a comunicat public un suicid. Dezinformare, abuz emoțional și instigare!

În concluzie, vă sugerez să introduceîi cât mai repede în comunicatele Metrorex către călători, formula «din cauza» în loc de «datorită», cand e ceva de rău, că de bine nu prea văd ce-ar putea fi. Ba, da! Ați putea face într-o bună zi următorul anunț: «Ne cerem scuze, trenurile staționează un minut, datorită unui moment de reculegere pe care Metrorex vă roagă sa-l ținem împreună pentru toate victimele care au murit la metrou.»

Asta ar putea fi un bun prim pas spre purificare, apoi puteți continua prin renunțarea la detalii groaznice în comunicatele oficiale către călători. Nimeni nu vrea să fie angoasat cu știri live despre suicid sau crimă în metrou, informația și-o poate lua omul din altă parte. Puteți găsi o formulare politicoasă, un clișeu tehnic, o convenție morala de limbaj, de exemplu, un anunț de genul: «Trenul staționează câteva minute, din cauza unui incident nefericit» sau nu știu, orice altceva, chiar nu am inspirație acum...”, a propus jurnalistul Cătălin Chirilă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te