Scoici mediteraneene în Marea Neagră. Specialiștii au început un nou experiment

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.06.2025 - 20:46
Scoici mediteraneene în Marea Neagră. Specialiștii au început un nou experiment Foto: Alle intalianse (fotografie cu caracter ilustrativ)
Scoici mediteraneene în Marea Neagră. Specialiștii au început un nou experiment Foto: Alle intalianse (fotografie cu caracter ilustrativ)

După succesul aclimatizării stridiilor în Marea Neagră, specialiștii de la Institutul de Cercetare Marină „Grigore Antipa" din Constanța au început un nou experiment.

SHARE

Au în vizor tot o specie cu potențial comercial ridicat: delicioasele scoici din Mediterana, denumite vongole. Acestea s-ar putea dezvolta și pe litoralul românesc.

Săptămâna trecută au fost plantate în Marea Neagră câteva zeci de kilograme de vongole aduse din zona Veneției. Acolo, servite cu paste, sos și vin alb sunt des cerute de milioanele de turiști.

Scoici mediteraneene în Marea Neagră. Specialiștii au început un nou experiment

Scoicile care au ajuns în apa de la noi au mărimi diferite, unele sunt puiet, iar altele au 2-3 centimetri, o dimensiune la care ar putea fi deja consumate. Iar testele în Marea Neagră sunt în plină desfășurare.

Magda Nenciu, cercetător Institutul ”Grigore Antipa” Constanța: "Aceasta este specia de vongolă pe care încercăm să o adaptăm la condițiile Mării Negre.

Citește și: Care este cel mai vechi instrument muzical din lume? A fost făcut din os de urs de peșteră

Este denumita vongola verace, de dimensiune mai mare și foarte apreciată în gastronomia din Italia și sperăm că își va găsi o piață de desfacere și la noi".

Victor Niță, cercetător Institutul ”Grigore Antipa” Constanța: "Testăm împreună cu colegi din Italia viabilitatea creșterii unei specii de vongolă de mare interes comercial și cu posibilități crescute de a fi un real succes în Marea Neagră".

Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu investitori italieni.

O porție de paste cu vongole costă 60 de lei

Davide Zanellati, investitor italian: "Ne propunem să testăm poligoane de creștere în Marea Neagră. Am observat cu bucurie că, în ultima perioadă, acvacultura marină ia avânt în România și există, de asemenea, și interes din partea restaurantelor și supermarketurilor".

Iar testele continuă și în laborator.

Magda Nenciu: "Fitoplanctonul bogat din apele Mării Negre va ajuta la obținerea unui ritm de creștere foarte bun".

Aceste scoici delicioase se folosesc deja în bucătăria restaurantelor de la malul mării.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te