Sate întregi în România în care niciun elev nu a luat peste 5.00 la Evaluare. Cum se explică

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.07.2023 - 21:13
Elev la examen, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Ziarul de Iași

Paradoxul evaluării naţionale în judeţul Iaşi: suntem judeţul cu cele mai multe medii de 10, dar avem şi cea mai slabă promovabilitate din ultimii ani.

SHARE

În timp ce elita şcolară se concentrează în municipiul Iaşi, în topul urban al rezultatelor la evaluarea naţională doar un colegiu din Paşcani reuşeşte să se strecoare printre cele ieşene. 

Sate întregi în România în care niciun elev nu a luat peste 5.00 la Evaluare. Cum se explică

În schimb, toţi candidaţii proveniţi de la patru şcoli din mediul rural au obţinut medii sub 5. Iar în municipiul Iaşi alte şcoli şi licee, precum Liceul cu Program Sportiv, sunt comparabile ca rezultate cu cele de la sate.

Candidaţii la examenul de evaluare naţională proveniţi din patru şcoli din mediul rural din Iaşi au eşuat în proporţie de 100%.

Şcoala gimnazială Crucea (comuna Lungani), cu 22 de candidaţi înscrişi, dintre care trei au absentat, conduce în clasamentul ratărilor, cu toate celelalte 19 medii, ale candidaţilor prezenţi, sub 5. Mai exact, la Crucea, profesorii par să fi pus cruce învăţăturii pe care trebuie să le-o transmită elevilor, în condiţiile în care cea mai mică medie obţinută de un candidat de la această şcoală a fost 2,20, iar cea mai mare 3,85.

Şcoala Gimnazială Alexeni (comuna Ţibana) a avut şapte candidaţi înscrişi la examen, unul nu s-a prezentat, iar ceilalţi au obţinut medii ale notelor de la examenele de limbă română şi de matematică cuprinse între 2,90 şi 4,32.

La Zbereni (comuna Cotnari) nu a lipsit niciunul dintre cei şase candidaţi înscrişi la examen, dar nici prezenţa nu i-a ajutat prea mult: notele lor au fost de la 2,72 până la 4,30.

Şcoala Gimnazială Roşu (comuna Răducăneni) a avut doar patru candidaţi, unul a absentat, trei au reuşit să obţină note între 2,75 şi 4,25.

Pe locul al cincilea în topul celor mai slab pregătiţi candidaţi la examenul de evaluare naţională s-a clasat Şcoala Gimnazială Humosu, comuna Sireţel.

Din 16 candidaţi, 14 au obţinut medii sub 5, unul a absentat şi cel mai bun candidat a reuşit să obţină o medie a notelor de la matematică şi română de 5,07. 

La examenul de evaluare naţională au fost înscrişi 3.536 de candidaţi din mediul rural, dar aproape 9% au absentat. Dintre cei prezenţi, 36% nu au obţinut o medie mai mare sau egală cu 5. De fapt, în 54 de şcoli din mediul rural, cel puţin 50% dintre candidaţi au obţinut medii sub 5. Şcoala Profesională din Stolniceni Prăjescu este un alt exemplu, în care din opt candidaţi unul singur a obţinut medie de trecere (5,55).

De la Buda, la Budăi, elevi din 11 şcoli au obţinut medii generale la examenul de evaluare de maxim 2. Nouă dintre cele mai mici note ale evaluării naţionale din Judeţul Iaşi au fost obţinute de elevi din mediul rural şi două din mediul urban.

Cea mai mică medie din judeţ (1,40) a fost obţinută de un candidat de la Şcoala Gimnazială Buda (Lespezi). Nici sătenii din Glodenii Gândului (Ţibăneşti) nu se pot mândri cu şcoala lor. 64% dintre copiii prezenţi la examen au obţinut medii sub 5, iar cea mai mică medie la Glodenii Gândului a fost de 1,87.

În ce priveşte şcolile din mediul urban, cele mai mici medii s-au înregistrat la Şcoala Gimnazială nr. 41 (şcoala din penitenciarul Iaşi) - media 1,95, şi la Şcoala Gimnazială Budăi - oraş Podu Iloaiei - media 2.00.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te