Ileana Sărăroiu, îngropată de vie, ar fi scrijelit sicriul pe interior încercând să iasă. Cum a fost

DE Adrian Costin | Actualizat: 18.10.2023 - 17:55
S-a spus că Ileana Sărăroiu ar fi fost îngropată de vie și s-ar fi trezit în sicriu Foto: playtech.ro
Ileana Sărăroiu a fost îngropată la Cimitirul Sf. Vineri din București Foto: playtech.ro

Moartea prematură a îndrăgitei cântăreațe de muzică populară, Ileana Sărăroiu a dat năaștere, la acea vreme, unui zvon macabru conform căruia ar fi fost îngropată de vie, în moarte clinică, s-ar fi trezit și ar fi încercat să deschidă capacul sicriului. Ce s-a întamplat de fapt.

SHARE

Pe fondul lipei unor surse de știri corecte în timpul regimului comunist, zvonurile prindeau imediat amploare.  Unii oameni au spus că s-ar fi auzit zgomote la mormântul Ilenei Sărăroiu, iar când a fost deshumată, cadavrul i-ar fi fost găsit răsucit, cu părul smuls și interiorul sicriului scrijelit cu unghiile.

Ileana Sărăroiu, un nume emblematic în muzica populară și ușoară românească, s-a stins din viață pe 13 mai 1979, la numai 42 de ani. Artistei i s-a făcut rău pe scenă, în timp ce cânta la o nuntă în comuna Unirea, din județul Călărași.  

Ce spune Gheorghe Turda

Gheorghe Turda, un cunoscut al Ilenei Sărăroiu, a încercat să lămurească și el aceste zvonuri macabre. El spune că familia artistei a fost nevoită să-i mute mormântul, deoarece se afla în apropierea unei toalete și de aici ar fi plecat zvonurile. 

„Nu este adevărat că Ileana Sărăroiu a fost îngropată de vie, că s-a trezit în coșciug, Doamne ferește! Sunt doar minciuni băbești. Se spune că a murit de anevrism, dar eu cred că suferise un infarct. I-au mutat groapa, în alt loc, pentru că fusese înmormântată, undeva, foarte aproape de o toaletă, la vreo 2-3 metri distanță, apoi au adus-o spre aleea principală, la intrarea în cimitirul Sfânta Vineri din București, de pe Calea Griviței. A fost și va rămâne un nume. Restul sunt legende înfricoșătoare, de prin cimitire”, a declarat Gheorghe Turda, pentru impact.ro.

 

A murit după ce-a cântat "O bătrână într-o gară"

Artista și-a petrecut ultimele clipe din viață pe scenă, cântând. În ziua respectivă, ea mai avusese un concert în țară și a ajuns la nunta pe care trebuia să o onoreze în jurul orei 22:00. De cum a ajuns la eveniment, Ileana Sărăroiu a acuzat o stare de oboseală și a cerut o cafea.

A sosit la nuntă cu soțul său, Mircea Câmpeanu, era elegant îmbrăcată și a intrat pe scenă.

După ce a cântat piesa “O bătrână într-o gară”, artista s-a scuzat în fața nuntașilor că se simte foarte rău și nu mai poate continua, apoi s-a prăbușit la pământ. Printre nuntaşi se aflau şi doi medici. Cântăreața a fost imediat dusă într-o camera în spatele salonului de evenimente, dar nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare. Artista a murit în salvare, în drum spre spital.

Medicii au stabilit că moarte a survenit în urma unui anevrism. Având în vedere faptul că artista era foarte cunoscută, dar și împrejurările morții ei, utoritățile de la acea vreme au deschis o anchetă și au audiat mai multe persoane aflate la eveniment.

Citește și: Actrița care s-a temut toată viața de moarte. Sfârșește sub ruinele propriei case la 65 de ani

Artista nu a fost înmormântată imediat, ci trupul ei neînsuflețit a stat la morga din Călărași timp de o săptămână pentru autopsie și investigații. Apoi a fost înmormântată la Cimitirul Sfâanta Vineri din București.
 
"Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic.  O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinut la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii.”, a povestit Liliana Ispas, mireasa de la acea nuntă, pentru Adevărul.

Citește și: Dramele Didei Drăgan: A vrut să își ia viața de mai multe ori. Părăsită pentru o colegă de scenă

Cine a fost Ileana Sărăroiu

Ileana Sărărou s-a născut la 23 septembrie 1936, în localitatea Valea Voievozilor din județul Dâmbovița. Artista debutează local la Casa de Cultură din Târgoviște.

După absolvirea Școlii populare de artă pleacă la București. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu”. În 1958 cântă la hotelul-restaurant Minerva din Craiova. Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece și dansuri al D.G.S.M. (Direcția Generală a Serviciului Muncii) și Ansamblului Aviației, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia”. A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române.

Face prima imprimare în 1964, la Radio București, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord.

Cântă la restaurantele bucureștene Cina (din 1964), Athénée Palace și Balada (al Hotelului Intercontinental).

Face numeroase turnee în țară și în străinătate, mai ales în Israel. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române și își imprimă cântecele la casa de discuri Electrecord și la Radio.

Pe parcursul întregii sale cariere, și-a îmbogățit repertoriul cu cântece populare de la poalele munților Bucegi și Făgăraș.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te