Rusia: Dublul standard în vremea coronavirusului - cum exploatează Putin criza din Italia

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.03.2020 - 15:08
Foto: The Times of Israel

Rusia încarcă imediat ajutoarele în avioanele militare și sunt trimise către epicentrul pandemiei cu coronavirus, care acum este Italia, o țară a cărei economie se prăbușește în acest moment.

SHARE

Măști de protecție, ventilatoare, echipament de testare, dar și doctori și echipe de dezinfectare au ajuns duminică în Italia, potrivit Ministerului italian de Externe.

Economia în prăbușire, criza oamenilor și proviziilor au deschis ușa pentru Putin și Xi Jinping. Potrivit Ansa, ajutoarele trimise de Rusia aveau pe ele lipite autocolante cu mesajul ”From Russia with love”, scrie Bloomberg.com.

”Totul este despre percepție”, a spus Nathalie Tocci, director al Institutului Internațional de Afaceri de la Roma.

”Ajutorul medical din Rusia este nimic în comparație programul de achiziție pentru combaterea pandemiei în valoare de 750 de miliarde al BCE. Dar este foarte greu de comunicat publicului importanța acestuia”.

Gestul diplomatic al lui Putin vine după o lungă curtare a oficialilor de la Roma, care a fost unul dintre cei mai puternici avocați ai reapropierii de Moscova în interiorul UE și NATO.

Ajutoarele umanitare este doar o parte a dublului joc al lui Putin când vine vorva de Europa și criza sanitară.

Potrivit unui raport intern al UE, Rusia a desfășurat o ”campanie de dezinformare semnificativă” împotriva Occidentului pentru a înrăutăți impactul coronavirusului, pentru a genera panică și să semene neîncrederea în liderii vestici.

Pentru orice rival geopolitic care caută să submineze unitatea UE, Italia este o verigă slabă, din moment ce mulți alegători dau vina pe euro pentru starea de rău economic și sunt înclinați să sprijine partide eurosceptice și populiste.

Rusia a fost legată de partidul lui Matteo Salvini, iar agenți ruși au încercat să finanțeze cu 65 de milioane de dolari campania electorală a partidului Liga, la alegerile europarlamentare, politicianul fiind descris de aceștia ca fiind un ”Trump european”, a relatat BuzzFeed News, citând înregistrări ale negocierilor care au fost scurse în presă.

Mass Media din Italia a sugerat în repetate rânduri că Liga, partidul cel mai popular din țară, a primit sprijin financiar de la Moscova. Liderul Partidului, Matteo Salvini, vicepremier și ministru de Interne, a negat că a primit bani din Rusia.

Sâmbătă, Putin a optat să îl sune personal pe Conte pentru a-i spune că ajutorul este pe drum, potrivit unui oficial italian. Convorbirea telefonică a fost marcată și de o relație personală bună între cei doi lideri.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.