Boala ciudată a soldaților SUA care au luptat în Irak, descoperită de un român. Închis de comuniști

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.12.2022 - 19:09
Rpăzboiul din Irak, 1991 - Foto: Profimedia
Audieri în Congres

Victor Gordan este medicul care a descoperit că sute de mii de soldați americani întorşi din războiul din Irak suferă de o boală misterioasă. A fost numită „Sindromul Golfului”, iar Victor a luptat ani de zile pentru recunoașterea științifică a maladiei.

SHARE

După  primul război din Irak (1990-1991), Victor  Gordan  a consultat sute de veterani de război, care aveau  o  serie  de  simptome  printre care oboseală, dureri musculare, probleme cognitive, insomnie, erupții cutanate și diaree. El a susținut  că  militarii  americani  participanți  la  războiul  din  Irak  sufereau  de  o  boală  nouă  pe  care  a  numit-o  „Sindromul  Războiului  din  Golf”. A combătut cu vehemență argumentul oficial că soldații ar fi suferit doar un șoc post-traumatic. 

Victor Gordan, „pionierul” cercetărilor

Documentele consultate de Newsweek România arată lupta medicului român dusă cu autoritățile americane pentru ca acestea să recunoscă în „Sindromul Golfului” o boală.

Citește și: Legendara Divizie 101 Americană și Armata Română sărbătoresc Crăciunul împreună cu bucate românești

Și, urmarea firească, să ofere veteranilor americani care au luptat în Irak compensațiile și îngrijirea medicală de care aveau nevoie

Gordan: Nu e vorba de stres, este o boală

Freedom Magazine scria că veteranii amercani văd în nerecunoașterea simptomelor noii boli o trădare a încrederii.

„Așa cum a spus un ofițer: ne-am pus viața în pericol și apoi autoritățile îți spun că totul este în capul nostru. Vă puteți imagina cum ne simțim.”
În Manchester, New Hampshire, Dr. Victor Gordan tratează în prezent peste 500 de militari care au Sindromul Golfului.
„Am întâlnit ceva fără precedent în literatura medicală”, a spus el pentru Freedom într-un articol publicat în anii 90. „Soldați anterior sănătoși, care au 23 de ani, 25 de ani, au revenit cu simptome pe care nu le puteți înțelege.”
Medicul este supărat pe decizia colegilor săi de a trimite astfel de cazuri la psihiatri.” E ceva în neregulă. Suferințele nu sunt în capul soldaților. Sunt reale.”

Citește și: MAE continuă demersurile față de Mexic după ce mai mulți români nu au fost primiți în țară


El a spus că „tulburarea de stres post-traumatic” nu este răspunsul la manifestările pe care le vede la soldații întorși din Golf. El a descris drept greșită ideea că soldații au devenit stresați când au văzut puțuri de petrol arzând.

„85% dintre cei pe care îi tratez au mai puțin de 30 de ani, bărbați anterior cu o sănătate excelentă”, a spus el. „Ei provin din fiecare ramură a forțelor armate: pușcași marini, forțe aeriene. Nu există diferențe între simptome: unii au un număr mai mare de simptome decât ceilalți.” spune dr Gordan, potrivit articolului mai sus citat. 

Victor Gordan a spus că a descoperit o nouă boală

Diagnosticul  a  fost  contestat  în primul rând de autoritățile americane.  Victor  Gordan  a explicat în fața  Congresului  american de patru ori  (între 1992 și  1999),  cauzele  care  au  declanșat misterioasa boală.

 

Audierile lui Victor Gordan în Congresul SUA. Documentul este AICI

„Domnule președinte, numele meu este Victor Gordan. Sunt un medic cu normă întreagă la Centrul Medical VA din Manchester, NH. Sunt certificat în medicină internă, boli pulmonare și medicina de îngrijiri de urgență. 

Vă mulțumesc foarte mult că mi-ați permis să depun mărturie. Am evaluat și am avut grijă de veteranii din războiul din Golful Persic din noiembrie 1991 la Centrul Medical VA din Manchester, NH. Permiteți-mi să încep cu descrierea datelor demografice ale acestor veterani.
Numărul total de veterani evaluați de mine este de 544. Din care 529 sunt bărbați și 15 femei. Vârsta lor: 83 la sută au avut între 21 și 30 de ani.  Deci erau foarte tineri. Peste 30 de ani, aveau doar 17 la sută. Ei vin din toate ramuri militarele.

Nouăzeci și trei la sută dintre ei au simptome dobândite în război. Șapte la sută nu au simptome. Numărul mediu de simptome per persoană este de șase până la opt. Această ultimă constatare a fost comunicată pentru prima dată de către mine. Numărul mediu de simptome pe persoană în forțele britanice și ale coaliției este de opt”, a spus Gordan în fața Congresului SUA. 

O deteriorare a sănătății

Medicul își continuă pledoria și spune că soldații aveau o stare de sănătate bună sau excelentă pentru a ajunge la una deplorabilă la întoarcerea din război. „Există un număr mare de simptome care arată că unul sau mai multe organe nu funcționează cum trebuie. Numitorul comun a ceea ce spun acești veterani de război este că au fost expuși constant unor substanțe chimice folosite în război”.

Despre audierile din Congres a scris și New York Times

Diagnosticul lui a fost  confirmat, ulterior, prin cercetări științifice, iar Congresul a  recunoscut existența acestui sindrom. Studiile despre acest Sindrom continuă să fie publicate. Detalii AICI

Despre sindrom

Sindromul Golfului sau boala Războiului din Golf este oboală cronică și multisimptomatică care afectează veteranii militari din ambele părți ale Războiului din Golful Persic din 1990-1991.

Simptomele cele mai importante sunt: oboseală, dureri musculare, probleme cognitive, insomnie, erupții cutanate și diaree.Aproximativ 250.000 din cei 697.000 dintre veteranii care au servit în Războiul din Golf din 1991 au această boală cronică care se manifestă cu una sau mai multe simptome.

A făcut 6 ani de pușcărie

 
Victor Gordan s-a născut în 1931 la Bănişor, Zalău. El provenea dintr-o familie de ţărani. A fost un elev şi un student eminent. Absolvent al Facultății de Medicină din București (1958 ca şef de promoţie).

În  timpul  Revoluției anticomuniste  din  Ungaria,  în  anul  1956,  alături  de  alți  studenți  impresionați  de  evenimentele din  Ungaria  a  decis  să  ia  atitudine  împotriva  regimului  și  să  se  organizeze. 

Infiltrați  de  Securitate,  la  22  septembrie  1958  a  fost  arestat  și  condamnat  la  zece  ani  de  închisoare  pentru  „uneltire  împotriva  regimului  și  vorbire  dușmănoasă”. 

La 29 ianuarie 1959 au fost formulate concluziile de învinuire în cazul studenţilor de la Facultatea de Medicină în frunte cu Victor Gordan şi Ion Sarion, dosar instrumentat de anchetatorul penal de Securitate lt. maj. Marian Boaca.
Victor Gordan, Ion Sarion, Eusebiu Munteanu, Dorin Palade, Emanoil Pleşa, Valerian Drăgoi şi Octavian Stoican erau acuzaţi de crimă de uneltire contra ordinii sociale, Doru Dobrescu de difuzare de publicaţii interzise, iar Ecaterina Petricu (soacra lui Emanoil Pleşa, cu care locuia în acelaşi apartament) de „favorizare de infractor”.
 
Prin sentinţa 1363/1959 a Tribunalului Miltiar Bucureşti au fost date următoarele pedepse: Victor Gordan, 10 ani, Ion Sarion, 8 ani, Eusebiu Munteanu, 8 ani, Dorin Palade, 7 ani, Emanuel Pleşa, Octavian Stoican, Valerian Drăgoi, câte 6 ani, Doru Dobrescu şi Ecaterina Petricu câte 3 ani, potrivit memorialusighet.ro

A  făcut  șase  ani  de  pușcărie,  fiind  eliberat  în  anul  1964,  odată  cu  amnistia  generală  a  deținuțilot politici, la presiunile Occidentului.  În  anul  1968  a  fost  condamnat,  din  nou,  la  3  ani  închisoare,  pentru că a încercat să fugă din țară, însă a fost  amnistiat  în  1969. 

După  eliberarea  din  închisoare  a  lucrat  pe un șantier de construcții din București, apoi a fost medic  în  comuna  Optași  Măgura,  județul  Olt,  până  în  anul 1970.  

Nu  a  renunțat  la  ideea  de  a  pleca  din  România,  dominată de către comuniști. Astfel, în anul 1970 a încercat  din  nou  să  treacă  granița,  și  de  această  dată  a  reușit. 

Emigrează în 1971 în SUA unde profesează ca medic.
 

Memoriile unui doctor în exil

În 2016 a publicat în SUA volumul Victor. Memorii din regatul absurdităților și terorii (Victor. Memories from the Kingdom of Absurdities and Terror, Manchester, New Hampshire, 2016)
Un Ford negru era parcat pe partea greșită a străzii. Una din ușile mașinii s-a deschis și am fost împins cu brutalitate pe bancheta din spate, fiind flancat de doi bărbați, În față era șoferul și încă un bărbat.
 
Cei trei bărbați și-au scos armele și mi-au ordonat să tac. S-au prezentat ca fiind ofițeri de Securitate. Mă gândeam că sunt arestat din motive total necunoscute mie. Eram convins că este o greșeală, de ce să fie arestat un cetățean nevinovat ca mine. (…) Dimineață a început interogatoriul. Prima întrebare a fost ”ce fel de activitate contrarevoluționară am dus și când mi-am început activitatea subversivă?”. A doua întrebare a fost ”pe cine și câți oameni am recrutat în organizația mea?”. Aceste întrebări m-au șocat prin absurditatea lor. Nu aveam nici cea mai vagă idee la ce se referă. (fragment din Victor. Memories from the Kingdom of Absurdities and Terror)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te