România va folosi pentru cazurile dificile de coronavirus un tratament cu plasmă

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 22.04.2020 - 17:19
Foto: CNN

România va folosi tratamentul cu plasmă pentru tratarea cazurilor grave de infectare cu noul coronavirus. Medicii vor recolta plasmă din sângele pacienţilor vindecaţi, iar aceasta va fi transferată bolnavilor aflaţi în stare critică pentru a-i ajuta să lupte cu virusul.

SHARE

Astfel de tratamente se aplică deja atât în China, cât si în mai multe țări europene precum Elveţia, Germania, Franta sau Spania.

Radu Țincu, medic primar la ATI Floreasca, a explicat la Digi 24 că tratamentul cu plasmă este vechi, fiind folosit cu succes în cazuri de îmbolnăvire cu tetanos, rabie, deficiențe imune sau diverse intoxicații.

„În cazul bolilor infecțioase, o persoană care trece prin boală dezvoltă anticorpi pe care îi găsim în plasma acelei persoane”, a explicat Țincu.

El a făcut referire la câteva studii existente, dar cu arie mică de aplicabilitate, pe un număr mic de pacienți în cazul cărora s-a înregistrat o remisie a bolii.

"Este nevoie de studii suplimentare, acum nu știm foarte bine care este dinamica răspunsului imun la pacienții care se îmbolnăvesc. Când trebuie recoltată plasma ca să conțină o cantitate suficientă de anticorpi. Căror pacienți trebuie administrată, tuturor sau doar celor în stare critică. Dacă doar pentru cei în stare critică, ne întrebăm care e momentul optim când se poate face această administrare. E important că tratamentul cu plasmă și-a dovedit în trecut eficiența. (...) Se conturează posibilitatea găsirii unui remediu mai devreme decât ne așteptam.

Studiile însă au fost realizate pe pacienți care au primit și tratament medicamentos și plasmă superimună. Se dorește publicarea unor studii privind doar administrarea de plasmă ca să se stabilească cum reacționează în lipsa unei influențe a unui tratament medicamentos", a afirmat medicul de la Spitalul Floreasca, potrivit Digi24. 

Țincu a explicat că plasma poate fi recoltată de la toți pacienții care s-au recuperat după îmbolnăvire.

„Acest tratament poate fi folosit foarte rapid, plasma se recoltează foarte rapid, dar se pune problema de infrastructura privind capacitatea de recoltare, prelucrare și transport dacă se ajunge la implementarea acestei măsuri de tratament la nivel național”, a adăugat Țincu.

România, mai aproape de momentul în care plasma autoimună va fi folosită de medici pentru a-i trata pe cei infectaţi
Ordinul prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 va fi semnat miercuri, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru Mediafax.

Două echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate la Bucureşti şi la Iaşi şi în curând încă unul va fi instalat la Timişoara. Toate cele 3 echipamente au fost donate de o firmă privată printr-un acord cu Ministerul Sănătăţii. În total, firma privată va pune la dispoziţia spitalelor de stat şi centrelor de transfuzii 18 echipamente de plasmafereză.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.