România va avea primul mini-reactor din UE. Ce va aduce nou tehnologia SMR

DE Daniel Toșa | 03.11.2021 - 13:52
România va avea primul mini-reactor din UE. Ce va aduce nou tehnologia SMR/FOTO: Unsplash

Construcția primei centrale cu tehnologie SMR în România va ajuta foarte mult sistemul energetic național prin modularitatea și dimensiunile sale mici, a declarat la Digi24 directorul Nuclearelectrica Cosmin Ghiță.

SHARE

În România va fi construită o centrală nucleară cu tehnologie americană de ultimă oră. Va funcționa cu reactoare modulare mici, un concept nou, care a primit aprobare abia anul trecut. De fapt, primul reactor funcțional de acest tip din lume ar putea fi gata la noi în țară, în 2028. Acordul pentru construirea acestuia a fost încheiat ieri, la summitul pentru climă de la Glasgow, unde președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu John Kerry, reprezentatul special al președintelui SUA.

Directorul Nuclearelectrica Cosmin Ghiță a declarat la Digi24 că această tehnologie, care e inovatoare, va ajuta foarte mult sistemul energetic național prin modularitatea și dimensiunile sale mici: „Putem face echilibrarea sistemului energetic mult mai simplu și mai curat și să putem să aducem centrale nucleare și în alte zone ale țării, unde avem acum centrale pe baza de cărbune, care ar putea să iasă din uz. Se vor aduce beneficii și prin locuri de muncă și prin menținerea echilibrării sistemului energetic așa cum a fost proiectat. Este o soluție novatoare, întreaga lume se uită. Semnalul pentru SMR-uri e foarte clar."

„Tehnologia de la Cernavodă este excepțională pentru a putea oferi bandă și producție continuă de energie electrică, de aceea continuarea proiectelor de acolo e foarte importantă.

Citește și: Tatăl natural al fetiței de 4 ani ucise la Arad: Vreau să vin în România să-mi iau băiețelul

Aceste tehnologii, vorbim de reactoare de dimensiuni mai mici, cu posibilitatea de a atinge capacitate maximă de producție în timp mult mai scurt față de un reactor mare, adică putem să oprim sau să pornim aceste reactoare în funcție de necesitate și de ceea ce avem în sistemul energetic național. Dacă am face un complex de 6 – 12 module la capacitate de 77 de megawatti și dacă avem o defecțiune la unul dintre ele, nu mai scot 770 de megawatti din sistem, ci doar 77.

Apoi, aceste reactoare se construiesc în sistem de fabricație, așadar construcția și asamblarea lor e mult mai rapidă și mai predictibilă, de aceea și costurile sunt prevăzute a fi mai mici decât pentru reactoarele tradiționale", a explicat el.

Cosmin Ghiță a spus că se desfășoară un studiu prin care s-au luat în calcul mai multe amplasamente și se evaluează care sunt cele mai bune ca să poată fi adusă această tehnologie, fiind analizate aspecte din punct de vedere economic și al necesarului de putere în sistemul energetic.

Sunt luate în calcul foste amplasamente sau centrale termoenergetice care urmează să fi scoase din uz, a precizat el.

Citește și: Taxa de 6.000 € pentru admiterea la medicină și cu nota 5, eliminată. După o investigație Newsweek

„Capacitatea de producție pe care o avem în calcul pentru a intra în sistem e de mare anvergură.

Proiectul e singurul autorizat de autoritatea de reglementare la nivel internațional. Tehnologie nu e cea mai nouă, gândirea de a utiliza reactoare mici modulare se aplică în prezent în domeniul militar și aerospațial, deci nu vorbim de proiecte noi, scrie Digi24.

Când vom începe proiectul centralei din România vom parcurge toți pașii necesari pentru a putea obține autorizațiile necesare, vom trece prin furcile caudine ale reglementărilor din România, se va trimite opinie și al Comisia Europeană. Nu vorbim de riscuri", a explicat directorul Nuclearelectrica.

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă noi care ar putea fi create, cifrele de la 6.000 până la 30.000 – pe măsură ce proiectul se va dezvoltă - sunt considerabile, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te