România, trimisă din nou în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu a închis depozitele de deșeuri

DE Daniel Toșa | 12.11.2021 - 14:53
România, trimisă din nou în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu a închis depozitele de deșeuri/FOTO: Facebook/OctavianBerceanu

CE a decis vineri să trimită din nou România în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curții din octombrie 2018, care constata neîndeplinirea obligației ca până în iulie 2009 să închidă și să reabiliteze toate depozitele de deșeuri.

SHARE

Este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității.

La trei ani de la pronunțarea hotărârii CJUE, România a închis și a reabilitat 24 de depozite de deșeuri. 44 de depozite nu au fost încă închise, iar pentru multe dintre ele nu au fost încă prevăzute lucrările necesare pentru reabilitarea lor.

Conform Comisiei Europene, pentru a se conforma hotărârii Curții, România trebuie să ia toate măsurile astfel încât să se asigure că aceste depozite de deșeuri sunt cât mai curând posibil închise, sigilate și reabilitate din cauza riscurilor pentru sănătate și pentru mediu.

Citește și: Piloții afgani fugiți în Tadjikistan cu tot cu avioane de teama talibanilor, reținuți la Dușanbe

„Aceasta este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității", avertizează Comisia Europeană.

Directiva privind depozitele de deșeuri stabilește standarde în ceea ce privește protejarea sănătății umane și a mediului, în special a apelor de suprafață, a apelor subterane, a solului și a aerului, împotriva efectelor negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea și eliminarea deșeurilor. Directiva urmărește să prevină sau să reducă, pe cât posibil, efectele negative depozitării deșeurilor pe întreaga durată a ciclului de viață al depozitelor de deșeuri.

Citește și: Interlopii Zabar, Fildeș, Biță, Rafi, Decan, Noris și Țugui s-au încăierat la Poliție pentru o casă

Deșeurile pot fi eliminate în diferite moduri. Îngroparea acestora în sol, cunoscută sub denumirea de „depozitare”, este modalitatea cea mai puțin durabilă din punctul de vedere al mediului și ar trebui să nu se recurgă la ea decât în ultimă instanță.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.