Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO din Sibiu a fost operaționalizat.
Începând de luni, 23 octombrie 2023, Comandamentul NATO de la Sibiu este pregătit să îndeplinească misiunile pentru care a fost creat, respectiv să descurajeze orice amenințare și să crească siguranța flancului estic al NATO.
Practic, la Sibiu se iau decizii, sunt planificate și comandate forțele terestre ale NATO din România și Bulgaria.
”Realizarea noastră se încadrează în planul regional al NATO de a combate principalele amenințări asupra vieților noastre. Aceste planuri, agreate cu ocazia Summitului NATO de la Vilnius din acest an, vor avea un impact asupra dezvoltărilor viitoare ale forțelor armate.
Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est, ca un comandament complet funcțional, este acum mai bine pregătit pentru a-și îndeplini misiunea și mai adaptat pentru a înfrunta provocările viitoare”, a declarat generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Comandamentului NATO de la Sibiu, potrivit turnulsfatului.ro.
Ce va face Centrul NATO de la Sibiu dacă mâine apare o amenințare reală pe teritoriul României
”Este puțin cam complicat să vă explic fără să depășesc nivelul de clasificare. Principala misiune pe care o avem este cea de descurajare și faptul că noi suntem acum în lanțul de comandă al NATO înseamnă, printre altele, că practic noi conducem forțele care acum sunt în România și Bulgaria, dislocate pentru asigurarea descurajării și instruirea în comun. Aceasta este prima misiune, descurajarea.
Citește și: Va ataca Rusia, în 2028, comunitatea transatlantică? Înrolarea pentru moartea voluntară...
Faptul că avem o structură de comandă coerentă, faptul că avem forțe dislocate de aliați pentru întărire, în esență fac parte dintr-un plan. Eu mă refer aici doar la partea de forțe terestre pentru că aceasta este menirea comandamentului.
În mod evident, bazându-ne pe planurile la care făceam vorbire anterior, dacă situația o va impune, suntem pregătiți să apărăm teritoriul României și al Bulgariei cu arma în mână”, a spus generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob.
Clădirea Comandamentului NATO de la Sibiu e parțial finalizată. A fost modernizată și renovată, iar Armata Română este în curs de realizare a proceselor de predare-primire și mutare, însă aceste etape vor mai dura multe luni.
Unii oficiali NATO prezenți la ceremonia de operaționalizare au menționat că centrul este superior ca dotări clădirilor similare din Europa, fiind un exemplu pentru organizație și stabilind noi standarde.
Citește și: NATO a început exerciţii militare cu arme nucleare în Europa. Nave și bombardiere B-52, implicate
”Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea şi rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în regiunea Mării Negre. Este un moment important pentru România, la care am ajuns prin eforturi naţionale şi aliate susţinute şi conjugate pe multiple paliere - politic, diplomatic şi militar şi beneficiind de contribuţiile valoroase ale aliaţilor noştri”, a subliniat președintele Klaus Iohannis.
Potrivit preşedintelui, "unitatea şi solidaritatea noastră, ca aliaţi, sunt cruciale, mai ales în contextul războiului ilegal şi brutal de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei".
"Recentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la graniţele României şi, implicit, la graniţele NATO", a indicat Klaus Iohannis.