România, o nouă speranță a magistraților afgani fugiți de haosul din Afganistan

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.12.2021 - 12:54
România, o nouă speranță a magistraților afgani fugiți de haosul din Afganistan/FOTO: Unsplash

Misiunea ONU de asistenţă în Afganistan (UNAMA) a început anul acesta retragerea din regiune, în august, iar insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei afgane, Kabul, fapt ce a determinat exodul magistraților afgani. România a întins o mână de ajutor.

SHARE

Misiunea ONU de asistenţă în Afganistan (UNAMA) a început anul acesta retragerea din regiune, în luna august, iar insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei afgane, Kabul, în data de 15 august 2021, potrivit forumuljudecatorilor.ro.

Imediat după acest moment, haosul s-a instalat în zonă, mai ales pe aeroportul din Kabul, unde mii de oameni încercau să urce în ultimele avioane care mai puteau evacua cetăţenii forţelor străine sau pe afganii care au lucrat cu acestea.

În data de 16 august 2021, intuind efectele asupra colegilor lor afgani, prin mari eforturi, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România reuşeşte contactarea unui judecător afgan pentru a li se oferi asistenţă umanitară, context în care doamna Tayeba Parsa, judecător la Curtea de Apel din Kabul oferă primul interviu-SOS, care este preluat imediat de presă internaţională şi devine catalizatorul acţiunilor umanitare.

Citește și: Boala COVID a scăzut speranța de viață în România cu 1,4 ani. Numărul real al deceselor, mai mare

„Pentru talibani, simplul fapt de a fi judecător al statului afgan este un motiv suficient pentru ca acesta să fie ucis fără vreun proces judiciar prealabil. Recent, săptămâna trecută, doi bărbați judecători au fost uciși de talibani în momentul în care talibanii au descoperit că ambii erau judecători. Dar pentru femeile judecător pericolul este mult mai mare. Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător”.

Imediat, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au emis un comunicat către autorităţile române: ”Suntem pe deplin solidari cu colegii din Afganistan. Solicităm Ministerului Afacerilor Externe să acorde imediat vize în format electronic tuturor judecătorilor și procurorilor afgani a căror viață este pusă în pericol” 

Un alt apel, pentru includerea magistraților afgani, și în special a femeilor magistrat, în categoriile de persoane care vor fi evacuate din Afganistan și primite în Uniunea Europeană, a fost lansat în vară.

Citește și: Rafila: Formularul digital pentru pasageri trebuie completat cu 24 de ore înaintea intrării în țară

În câteva zile, prin eforturile conjugate ale asociaţiilor magistraţilor sau avocaţilor din România şi Polonia, cu implicarea rapidă a autorităţilor de acolo, mai mulţi magistraţi afgani şi familiile acestora au ajuns în Polonia. Printre aceştia, se afla şi doamna judecător Tayeba Parsa, care a continuat eforturile de salvare a altor colegi aflaţi în pericol.

Cum salvarea unei vieţi aflate în pericol reprezintă o îndatorire esențială, orice efort în acest sens trebuie susţinut şi apreciat, trebuie menţionată în acest sens şi colaborarea cu Asociaţia Internaţională a Femeilor Judecători (IAWJ).

Ca urmare a demersurilor întreprinse, potrivit unui comunicat emis de Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție în data de 4 septembrie 2021, un număr de 6 judecători  şi un auxiliar al justiţiei, precum şi familiile lor, toţi cetăţeni afgani, au fost evacuați prin efortul şi sprijinul constant al celulei de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, care a desfăşurat procedurile necesare în vederea aducerii colegilor sub protecţia statului român.

Magistraţii români au fost în permanență în legătură cu autorităţile române şi cu colegii afgani, al căror curaj a fost fantastic, făcând mari sacrificii şi înfruntând pericole majore pentru a reuși să ajungă prin mijloacele precare avute la dispoziţie în Pakistan, la Ambasada României din Islamabad.

Obținerea statutului de refugiat

O perioadă de aproximativ trei luni, cetăţenii afgani s-au aflat în Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil din Galați, unde au primit sprijinul direct al colegilor magistraţi din zona Dobrogei şi Moldovei (cu implicarea, în special a Curţii de Apel Galaţi) şi s-a început o campanie umanitară pentru susţinerea tuturor cetăţenilor afgani aflaţi în centru.

Ca urmare a dobândirii statutului de refugiat, magistraţii afgani şi familiile acestora beneficiază de drepturile prevăzute de Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, printre care dreptul de şedere pe teritoriul României, dreptul de a primi gratuit asistenţa medicală, de a fi angajaţi în muncă sau de a desfăşura activităţi independente, dreptul minorilor de a avea acces la învăţământul şcolar obligatoriu în aceleaşi condiţii ca şi minorii cetăţeni români.

Având în vedere informaţiile constante privind persecuţiile regimului taliban, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au continuat demersurile pentru salvarea judecătorilor și procurorilor afgani a căror viață este pusă în pericol.

Un cămin, la propriu și la figurat

Ca urmare a fluxului mare de persoane cazate în Centrul de la Galaţi, pentru a asigura condiţii cât mai bune de trai şi şanse reale de integrare, în data de 15 noiembrie 2021, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au obţinut sprijinul Universităţii Politehnica din Bucureşti, acestea încheind un contract de comodat, prin care sunt puse la dispoziţie 17 camere situate într-un cămin studenţesc, cu titlu de folosinţă gratuită (exclusiv utilităţile), până la data de 25 septembrie 2022, în vederea cazării refugiaţilor afgani.

Demersuri similare sunt în curs de desfăşurare în relaţia cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Un alt protocol a fost încheiat de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție în data de 24.11.2021 cu Asociaţia „Şansa Ta” pentru asigurarea unei mese calde pe zi (cu excepţia week-end-urilor şi a zilelor cu alimente interzise), livrate beneficiarilor de către Fundația „Viaţă şi Lumină”.

Călătoria de la Galaţi la Bucureşti a fost un nou moment în care magistraţii afgani şi familiile acestora au făcut un pas important spre integrarea lor.

Camerele puse la dispoziţia acestora au baie proprie, condiţii de igienă corespunzătoare, fiind special pregătite şi dotate cu materiale de curăţenie, frigidere şi aparatură de încălzire a hranei.

De asemenea, la nivelul palierului s-a creat un mic spaţiu de pregătire şi servire a mesei,  făcându-se în continuare demersuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor.

Pentru acest sprijin se cuvin mulțumiri speciale Universității Politehnica din București, iar pentru donaţia în diverse electrocasnice organizaţiei Rotaract Club Bucureşti.

Extrem de importante au fost şi contribuţiile financiare ale magistraţilor, avocaţilor şi ale altor categorii profesionale, care au permis acoperirea cheltuielilor de transport, hrană, achiziţia de obiecte personale etc.

Mai multe detalii pe Forumul Judecătorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te