România a cerut liderilor UE, NATO și G7 mai multe echipamente pentru apărarea antiaeriană în est

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 03.10.2023 - 23:32
România cerut liderilor UE, NATO și G7 mai multe echipamente pentru apărarea antiaeriană. Măsuri Foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la consultările politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, cu lideri internaționali din state membre UE, NATO și G7. Șeful statului a solicitat mai multe echipamente pentru apărarea antiaeriană pe flancul estic al NATO.

SHARE

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la consultările politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, cu lideri internaționali din state membre UE, NATO și G7.

Șeful statului a solicitat mai multe echipamente pentru apărarea antiaeriană pe flancul estic al NATO.

Administrația prezidențială anunță că președintele României, Klaus Iohannis, a participat marți, la invitația președintelui SUA, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări politice în format restrâns cu lideri globali aliați, în contextul continuării conflictului militar declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

La discuții au mai participat Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Rishi Sunak, Prim-Ministrul Italiei, Georgia Meloni, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, ministrul afacerilor externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.

România cerut liderilor UE, NATO și G7 mai multe echipamente pentru apărarea antiaeriană în est

„Consultările se înscriu în seria eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor care au avut loc anterior, în format similar, în contextul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Această nouă rundă de consultări a avut loc în contextul evoluțiilor recente din teatrul de război din Ucraina, inclusiv al atacurilor asupra infrastructurii civile din apropierea României.

Liderii au analizat măsurile care trebuie luate pentru a continua, în mod eficient, sprijinul pentru Ucraina, precum și pentru a determina Rusia să înceteze războiul și acțiunile sale ilegale și iresponsabile.

Securitate alimentară și aprovizionare

Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe asigurarea securității alimentare și a lanțurilor critice de aprovizionare”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Citește și: Putin amenință că va folosi bombe cu dispersie în Ucraina, dacă va fi nevoie

Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat liderilor să sporească numărul de echipamente pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică.

„În cadrul discuției cu ceilalți liderii, Președintele Klaus Iohannis a accentuat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata proximitate a României, care sunt crime de război, care au drept scop distrugerea depozitelor de cereale și infrastructura critică de aprovizionare, afectând și transportul pe Dunăre.

Președintele României a prezentat liniile de acțiune întreprinse până acum la nivel național și aliat, prin întărirea măsurilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și a mulțumit NATO, precum și Statelor Unite ale Americii și altor aliați pentru ajutorul oferit în acest sens.

Citeşte şi: Bulgaria vrea să discute la NATO un răspuns adecvat, după ce Rusia a închis o parte din Marea Neagră

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a solicitat liderilor prezenți intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, în mod mai eficient și mai bine calibrat la actuala situație de securitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te