Revoluţia Pământului Plat România

DE Iulia Mazilu | Actualizat: 12.08.2019 - 11:45
Cum arată Pământul în viziunea „platiștilor“

„Şi totuşi nu se învârte“ e varianta răsturnată a vorbelor lui Galileo Galilei care se aude tot mai mult în ultimii ani. Teoria Pământului Plat neagă forma rotundă a Terrei.

SHARE

Susţine, practic, că Pământul este un corp fix,  plat, înconjurat de Antarctica, deasupra căruia se învârt soarele şi luna. Teoria, dezbătută în străinătate, prinde tot mai mult pe pământ românesc.

Newsweek România a publicat în ediția 63 un reportaj al colegilor noștri americani despre „Mișcarea Pământului Plat“, care crește în fiecare zi în SUA.

Citește și Tu crezi că Pământul e rotund? Conspirația Terrei plate are tot mai mulți adepți

„Am participat la Conferința Internațională Pământul Plat (FEIC) din Denver, în noiembrie anul trecut.

M-am trezit printre 600 de adepți ai Pământului Plat care aplaudau, scandau entuziast în sala de bal a Hotelului Crowne Royal și a Centrului de Convenții, participând la o extravagantă conferință pe durata a două zile, cu prezentare multimedia, arătând «dovezi» că «globaliștii» ne țin în ignoranță de milenii.

Să crezi că Pământul este plat nu e ușor, ei fiind persecutați în mod obișnuit pentru părerile lor. Toți cei cu care am vorbit mi-au spus că inițial au crezut în Pământul rotund, dar într-o zi «s-au  trezit» și și-au dat seama că a existat o conspirație mondială a oamenilor care i-au mințit.

«Aveți încredere în ochii voștri», este mantra lor. «Spațiul este fals». «Un guvern care poate să mintă despre 9/11 și aterizarea pe Lună este unul care te poate minți și în privința Pământului Plat».

Majoritatea adepților Pământului Plat îți descriu convertirea lor ca pe o experiență cvasi-religioasă, în care într-o zi au luat «pilula roșie» (ei adoră filmul The Matrix) și au realizat adevărul pe care noi ceilalți îl credem orbește pentru tot restul vieții noastre, rezultat al unei învățături greșite și al unei îndoctrinări“, a scris Lee Mcintyre, în Newsweek România.

Am vrut să vedem dacă „Mișcarea Pământului Plat“ există și în România. Unde poţi verifica prima oară amploarea unui fenomen, fără sondaje de opinie sau alte experimente sofisticate? Pe Facebook.

Cel mai mare grup de pe această rețea de socializare care susţine teoria că de fapt Pământul nu este rotund este cel cu numele „Revoluţia Pământului Plat România“.

Înfiinţat acum trei ani, a adunat de-a lungul timpului peste 5.000 de membri. Pe platformă sunt publicate aproximativ zece postări zilnice.

Majoritatea membrilor sunt activi, postează documentare, clipuri video și imagini care prezintă argumente în favoarea discului pe care stă omenirea.

Postările sunt însoțite de valuri de opinii exprimate în comentarii, stârnind discuţii uneori contradictorii. De ce? În grup se infliltrează şi curioşi din tabăra adversă, din pură curiozitate sau pentru a încerca să le schimbe mentalitatea.

Cum intri în familia celor care nu cred că Terra e rotundă? Trebuie să răspunzi la întrebări despre modul în care crezi că se învârte Pământul, despre „minciunile spuse de reprezentanţii ASA“ şi dacă eşti de acord să inviţi încă zece prieteni să ţi se alăture.

Odată intrat în grup, ce trebuie să faci să nu fii exclus? Să nu laşi comentarii lipsite de conţinut, mesaje care să instige, jignească sau să batjocorească teoria. De asemenea, nu  sunt permise discuţiile religioase care nu sunt direct legate de Pământul Plat.

Există şi alte grupuri mai mici care susţin aceeaşi cauză, precum: Pământul Plat România (1.886 membri) şi Pământul Plat Roamania (228 membri).

Dar și două pagini de Facebook: Revoluția Pământului Plat (1.613 de  aprecieri) şi Pământul Plat România (480 de aprecieri).

Platişti versus Globişti

Sună straniu, dar aşa se numesc susţinătorii celor două tabere. Platiştii, aşa cum sunt catalogaţi de adversari, îşi susţin teoria cu diverse argumente.

Unii cred şi validează ideile prezentate de semenii lor. Alţii se documentează mai profund, apelează la raţiune şi ştiinţă, încercând să se convingă de ideologie.

Am luat legătura cu câţiva dintre membrii grupului „Revoluţia Pământului Plat România“.

Cosmin Butaru, în vârstă de 42 de ani, şi-a pus întrebări din copilărie cu privire la forma Pământului, dar abia la sfârşitul anului 2013 a început să studieze problema mai în amănunt.

După mai multe cercetări, suspiciunile sale i-au fost confirmate: pământul este plat!

„Teoria globului se potriveşte cu teoria Pământului Plat. Ceea ce lipseşte în această teorie este gravitaţia. Se bazează exclusiv pe densitate, pe teoria imobilităţii Terrei.

„Emisfera sudică de fapt nu există, există doar zidul de gheaţă de la
marginea discului“

Ștefan Muntean

Este fixă, iar dincolo de bolta cerească este apă, nu vid“, a explicat Cosmin Butaru pentru Newsweek România.

Cu un master tehnic, ajutat de cunoştinţele pe care le are în matematică şi fizică, bărbatul a făcut mai multe cercetări pe cont propriu.

Prin teoria atracţiei generale şi teoria relativităţii, susține că a aflat constanta şi unitatea de măsură: „Mi s-a spus că formula constantei gravitaţionale este interpretată greşit de mine.

De ce nu au făcut acea formulă ca să poată fi interpretată fără explicaţii prea pompoase?

În teorie, gravitaţia depinde direct de masa obiectului, iar constanta gravitaţională, care defineşte gravitaţia, depinde indirect de masă“, întreabă Cosmin Butaru.

Şi Mihai Cristian Păun, în vârstă de 35 de ani, susţine aceeaşi teorie: „Cei care nu o cred, trăiesc cu mentalitatea asta formată din şcoală. Consider că am fost minţiţi o perioadă de timp“, a declarat el pentru Newsweek România.

Întrebarea care l-a făcut să pună la îndoială forma de sferă a Terrei este: „Cum de nu mă ridic în România cu avionul, să stau pe loc şi să ajung în Germania în câteva minute. Având în vedere că Pământul se învârte, de ce nu vine Germania la mine?“. 

„Sunt încurcate căile Domnului“, este replica unui alt susţinător al Pământului Plat, Cristi Dinică.

Un răspuns științific la această afirmație poate fi citit aici.

L-am întrebat dacă apropiaţii săi cred în aceeaşi teorie. „E greu de acceptat pentru cei care nu au o anumită cultură. Nu mă judecă în faţă pentru că nu au argumente.

Ei sunt într-o dilemă. Nu le poţi lua pământul de sub picioare şi să le spui că de acum trebuie să se descurce singuri, că n-au niciun Dumnezeu, că am fost crescuţi într-o sferă şi ne cultivă şi ne culeg. Ar fi ceva absurd pentru ei“, ne-a răspuns Cristi Dinică.

Bărbatul crede că NASA nu a fost niciodată pe Lună. „Luna e plasmă, nu e un obiect“. În plus, dacă Pământul e rotund, de ce nu se vede curbura globului?

„Eu nu am văzut nicio curbă, de niciunde. Nu ştiu dacă a fost cineva dintre noi, nu ne permitem rachete să putem observa. Avioanele, bărcile, totul navighează drept, nu circular“.

Concluzia lui Cristi Dinică: „Sunt multe cu care ne mint. E multă prosteală. Au grijă să nu ştim nimic, să nu fim periculoşi“.

O zi pe Pământul plat

Pe 5 și 6 octombrie, la Cluj, are loc prima dezbatere din România pe tema Pământului Plat, la care se poate participa contra unei taxe de 40 de euro. 140 de persoane s-au arătat interesate.

Newsweek România a luat legătura cu unul dintre invitaţii de la această primă conferinţă internaţională din România. Iar acesta a devenit şi invitatul nostru, în cele din urmă.

Ştefan Muntean - absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare, cercetător și vorbitor pe subiecte precum falsa știință, poet şi youtuber - a venit în redacţie însoţit de echipa de filmare.

Interviul pe care ni l-a oferit va fi parte şi dintr-un documentar la care lucrează deja de doi ani.

Discuţia a pornit tocmai de la momentul în care cercetătorul a descoperit teoria. Interesat de geocentrism - specializarea pe care o terminase în 2014 – Ștefan Muntean a început să caute informaţii despre acest domeniu.

Ștefan Muntean crede că, din motive religioase, când va veni din nou Iisus pe Pământ, guvernele lumii vor spune că e doar un extraterestru

Un an mai târziu, a găsit noi materiale pe YouTube care vorbeau şi despre forma plată a planetei. „Am văzut că ziceau ceva de Pământul Plat, dar nu am băgat în seamă, că e natural să ţi se pară o tâmpenie prima oară“, ne-a povestit el.

După două săptămâni de cercetări zilnice, a lăsat deoparte ceea ce îi fusese spus din copilărie despre Glob şi a început să rezoneze cu teoria Pământului Plat.

Ce l-a făcut să înceapă cercetările? Analema, care „e acea poziție a soarelui pe cer, în aceeaşi poziţie, la aceeaşi oră, pe parcursul unui an de zile, se creează acel opt“.

Care este problema? Fenomenul nu se poate explica nici prin modelul heliocentric, nici prin cel geocentric, susține Ștefan Muntean.

„Odată ce ai ieşit din orbita Pământului, sunt alte legi, ne facem de cap, reinventăm ştiința odată cu intrarea in Cosmos“.

De aici, rezultă că se creează un cerc mai mic şi unul mai mare în forma de opt a analemei.

„Bun, şi care e relevanţa cercurilor, vă veţi întreba. Cercul mai mare reprezintă traseul parcurs de soare deasupra emisferei sudice, iar cercul mai mic, traseul deasupra emisferei nordice.

„Cum de nu mă ridic în România cu avionul, să stau pe loc şi să ajung în Germania în câteva minute? Având în vedere că Pământul se învârte, de ce nu vine Germania la mine?“

Mihai Cristian Păun

Concluzia? Emisfera sudică, de fapt, nu există, reprezintă zidul de gheaţă de la marginea discului. El este motivul pentru care nu cădem de pe planetă, asta fiind cea mai des întâlnită întrebare în rândul scepticilor“, afirmă Ștefan Muntean.

„Platistul“ mărturiseşte că familia şi prietenii au cu totul altă concepţie despre forma planetei.

„Familia nu a sărit în sus să mă contrazică, pur şi simplu au zis că nu au avut timp să se gândească prea mult la subiectul ăsta“.

Devenit tată de mai bine de un an, îşi va lăsa copiii să înveţe despre glob la şcoală, dar va discuta cu ei şi despre cealaltă alternativă.

„O să le zic să nu se contrazică cu profesorii, scopul nu este să ne certăm unii cu alţii, fiecare să decidă ce vrea să creadă. Dacă în şcoli, în mod legal, se predă despre glob, asta e, asta nu înseamnă că trebuie să înghiţim toate prostiile“.

Domul de deasupra Pământului

„Majoritatea s-au convins în urma dovezilor ştiințifice, dar dacă eşti şi credincios, te vei duce şi către Biblie.

Pământul este un spaţiu închis, este un dom deasupra şi dincolo de el este apă, că de aceea este cerul albastru“, ne spune cercetătorul.

Făcând trimitere tot la Biblie, Ștefan Muntean aseamănă Antarctica cu o margine. „Pământul este creat ca un sigiliu.

În momentul în care pui o ştampilă, se ridică o margine. Aşa şi cu Pământul. Antarctica este o margine de gheaţă, este recunoscut oficial că este continentul cu cea mai mare altitudine“.

Îşi întăreşte argumentul, aducând în discuţie Tratatul Antarcticii, „doar ţările care l-au semnat au baze. Nimeni nu are voie să meargă acolo de capul lui, nu ai voie să exploatezi resursele, cine ar face aşa ceva?“, susține bărbatul, care ne invocă și un experiment care ar fi fost făcut de James Cook în jurul anilor 1800.

Ștefan Muntean spune că navigatorul a făcut înconjurul continentului şi că i-a luat mai mult decât se aştepta, aproximativ patru ani.

„Asta demonstrează că raza emisferei sudice este mai mare decât cea din nord, asta înseamnă că şi hărţile sunt falsificate“, e convins Ștefan Muntean.

Cel mai solid argument al lui și al celor care cred în Pământul Plat ar fi, ne spune cercetătorul, lipsa curburii de la orizont.

Curbura globului ar trebui să fie uşor de observat de oricine, experimentul fiind realizat peste tot în lume, afirmă omul. Dar nu se vede nicio curbură. Și încă ceva: apa nu se curbează.

2 din 10 români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului,
iar unul din 10 spune că Pământul este plat, pentru că aşa se vede
cu ochiul liber

V-aţi întrebat vreodată cum de gravitaţia este destul de puternică să curbeze apa şi să o păstreze pe pământ, dar cu intensitate redusă încât să permită păsărilor să zboare? Nu? Ar trebui.

„Apa rămâne mereu plată, 70% din aşa-zisul glob e apă. Asta înseamnă că 70% din Pământ e plat. Gravitaţia are puterea să ţină atâta apă, dar porumbeii pot zbura liniştiţi. Deci, gravitaţia este o forţă magică, care este selectivă, alege ea pe cine atrage şi cât atrage?“.

Ștefan Muntean e cât se poate de serios când ne pune aceste întrebări.

Mituri ale teoriei

Aşa cum orice poveste este înflorită şi are părţi mincinoase, nici teoria Pământului Plat nu este curată 100%. Cercetătorul nu este de acord cu ideea că, dincolo de sistemul în care trăim, ar mai exista încă un sistem închis, cu o planetă ca a noastră. Altfel spus, nu crede în extraterești.

Crede, în schimb, că globiştii împiedică restul omenirii să afle realitatea. „Cei care au dat drumul la informaţia că Pământul e plat, în 2015, au fost tot din interior, în primă fază.

Cei care controlau fenomenul, Eric Dubay, Mark Sargent, au apărut în documentarul Behind the curve. A fost o băşcălie, o ruşine, din punctul meu de vedere.

Marii lideri care au promovat fenomenul s-au făcut de râs în documentarul ăla, pentru că, de fapt, ei asta voiu să facă. Erau masoni, li s-a spus la un moment dat să dea drumul la informaţie, să îşi facă o comunitate care trebuie controlată, să nu fim lăsaţi să ne facem de cap“.

Un alt mit intens discutat în rândul adepţilor teoriei Pământului Plat este cel al falsei Luni. O vedem pe cer, dar nu există, este o plasmă.

Ștefan Muntean e pe jumătate de acord, pe jumătate împotrivă. „Luna este un obiect care pare transparent, îl vezi în timpul zilei, deşi n-ar trebui.

Se vede că are altă lumină decât  soarele şi se vede albastru în spatele ei, ceea ce înseamnă că nu este un corp solid. Din punctul meu de vedere, nu este o proiecţie. Dumnezeu a creat şi luna şi soarele, a zis şi în ce zi le-a creat“.

De ce ne minte NASA?

Adepții teoriei Pământului Plat susțin că NASA și guvernele lumii depun eforturi uriașe pentru a ascunde acest adevăr și pentru a menține minciuna că Pământul e rotund.

Platiștii afirmă că toate imaginile şi videoclipurile oferite cu Planeta albastră sunt false. „De când a apărut fenomenul cu Pământul Plat, au venit şi ei cu filmări, live-uri, dar dacă te uiţi atent, vezi că nu sunt reale“.

De ce minte NASA? Nu neapărat pentru bani. Cercetătorul român crede că motivul este unul religios: „Se pregăteşte un eveniment profeţit în Biblie, care va păcăli mulţi oameni.

Evenimentul este legat de a doua venire a lui Hristos. Minciuna care va fi difuzată pe toate posturile de televiziune controlate este că are loc o invazie a extratereştrilor.

Ideea este promovată de atâta timp prin filme Science Fiction. Dar te întrebi cine face asta, nu poate fi doar NASA.

NASA este doar agenţia spaţială a americanilor, dar mai sunt şi alte agenţii, cu aceleaşi semne oculte, acelaşi simbolism“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te