Poliția și DIICOT au făcut mai multe percheziții într-un dosar de trafic de persoane. 4 membri ai unei familii sunt acuzați că au racolat mai multe tinere pe care le-au obligat să se prostitueze în țări din Europa de Vest.
Rețea de infractori români a făcut 11 ani trafic de persoane în Vestul Europei. Ce pățeau victimele?
„La data de 24 iulie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea a 4 inculpați ( 3 bărbați și o femeie, membri ai aceleași familii), cu vârstele de 18, 30, 53 și 54 de ani, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, în formă continuată și proxenetism, în formă continuată”, au transmis DIICOT și Poliția Română.
Anchetatorii spun că, începând cu anul 2016, trei dintre inculpați au constituit, pe criterii familiale, o grupare de criminalitate organizată la care a aderat ulterior un alt inculpat, specializată în racolarea de tinere, în vederea exploatării sexuale, prin obligarea sau înlesnirea practicării prostituției, preponderant pe teritoriul Austriei (în regiunile Austria Superioară, Stiria, Viena), dar și în Germania şi Elveţia.
„Astfel, în perioada 2016 – 2025, prin intermediul rețelelor de socializare, inculpații au recrutat mai multe victime (prin metoda loverboy) și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora (situația materială precară, familii monoparentale, nivel de educație redus), le-au transportat și adăpostit în locații din vestul Europei, unde, prin constrângere fizică și psihică, le-au determinat să practice prostituția în folosul material al grupării.
Prin supunerea victimelor la tratamente inumane și degradante, membrii grupului de criminalitate organizată le-au inoculat acestora convingerea că ar aparține grupării, creându-le astfel o stare de subordonare psihologică.
În acest mod, au reușit să obțină foloase materiale substanțiale, determinând victimele să le remită, în mod direct sau prin intermediul unor persoane interpuse, sumele de bani obținute. În anumite cazuri, membrii grupului au colectat personal câștigurile realizate de către persoanele vătămate, pe care ulterior le-au transferat în România, către inculpata cercetată în prezenta cauză”, mai arată anchetatorii.
Victimele erau agresate
Probele administrate au mai relevat că persoanele vătămate care au încercat să renunțe să practice prostituția au fost agresate fizic și amenințate pentru a-și continua activitatea, în beneficiul material al inculpaților.
În urma perchezițiilor efectuate în cursul zilei de ieri, pe raza județelor Ilfov și Dâmbovița, au fost descoperite și ridicate trei autoturisme, asupra cărora s-a instituit sechestru asigurător, sume de bani în lei și euro, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.
Cei patru au fost reținuți și a fost cerută arestarea lor preventivă.