Regizorul Lucian Giurchescu a încetat din viață la 91 de ani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.01.2022 - 17:02
Regizorul Lucian Giurchescu a încetat din viață la 91 de ani. / Foto: Teatrul de Comedie, Facebook
Regizorul Lucian Giurchescu a încetat din viață la 91 de ani. / Foto: Teatrul de Comedie, Facebook

Regizorul Lucian Giurchescu, fost director al Teatrului de Comedie, a murit în 10 ianuarie 2022, la vârsta de 91 de ani, a anunţat site-ul Teatrului de Comedie din Bucureşti.

SHARE

Lucian Giurchescu s-a născut la 15 iunie 1930, în Petroşani, judeţul Hunedoara. A absolvit secţia de Regie teatru la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti, în 1953, relatează Agerpres.

A făcut parte din echipa Teatrului de Comedie încă de la înfiinţarea acestuia, în 1961.

"Prezent în istoria Teatrului de Comedie încă de la început (în 1961 regizează spectacolul 'Burghezul gentilom' de Moliere, cu Grigore Vasiliu Birlic în rolul principal), Lucian Giurchescu s-a distins pentru regia spectacolului 'Rinocerii' de Eugen Ionescu, spectacol elogiat chiar de autor cu ocazia reprezentaţiei de la Festivalul Teatrului Naţiunilor din Paris (1965)", informează site-ul Teatrului de Comedie.

Citește și: Irina Tănase plânge după Liviu Dragnea: „N-au existat fapte de care să mă rușinez”

În perioadele 1969-1979 şi 1990-1994 a fost director al teatrului amintit. Între spectacolele regizate de Lucian Giuchescu pe scena acestui teatru amintim: "Burghezul gentilom" de Moliere (1961), "Primul om în Cosmos" de Victor Bârlădeanu (1961), "Nuntă la castel" de Suto Andras (1962), "Sveijk în cel de-al doilea Război Mondial" de Bertolt Brecht (1962), "Rinocerii" de Eugene Ionesco (1964), "Fizicienii" de Fr. Durenmatt (1965), "Un Hamlet de provincie" de A.P. Cehov (1967), "Ucigaş fără simbrie" de Eugene Ionesco (1968), "Croitorii cei mari din Valahia" de Al. Popescu (1969), "Dispariţia lui Galy Gay" de Bertolt Brecht (1969), "Cher Antoine" de Jean Anouilh (1970), "Mutter Courage" de Bertolt Brecht (1972), "Buffalo Bill şi indienii" de Arthur Kopit (1973), "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale (1974), "Trei surori" de A.P. Cehov (1975), "Plicul" de Liviu Rebreanu (1976), "Cercul de cretă caucazian" de Bertolt Brecht (1977), "Livada de vişini" de A.P. Cehov (1979), "Platonov" de A.P. Cehov (1979), "3 Havel" de Vaclav Havel (1990), "Papagalul verde" de Arthur Schnitzler (1991), "Galy Gay" de Bertolt Brecht (2007), "Doamne... ce măcel!" de Yasmina Reza (2010).

De-a lungul carierei, regizorul a colaborat atât cu teatre bucureştene, precum Teatrul Naţional, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, cât şi cu teatre din ţară, dar şi teatre celebre din Danemarca.

Astfel, la Teatrul Naţional Bucureşti a semnat regia spectacolelor "Cercul de cretă caucazian" de B. Brecht (1962), "Nevestele vesele din Windsor" de William Shakespeare (1963), "Femeile savante" de Moliere. La Teatrul Bulandra a regizat "Comedia erorilor" de William Shakespeare (1963), iar la Teatrul Giuleşti a purtat bagheta regizorală a spectacolelor "Soldatul fanfaron" de Plaut, "Doi tineri din Verona" de W. Shakespeare, "Slugă la doi stăpâni" de C. Goldoni, "Chiriţa în provincie" de V. Alecsandri (regie semnată împreună cu Horea Popescu), "Pălăria florentină" de Labiche, "Puntila şi Matti" de B. Brecht, "Se caută urgent un Shakespeare" de Kiphardt.

Citește și: O româncă și-a înscenat înmormântarea live pe TikTok: „Puneți-mi capacul, că îmi e frig!”

Pe scena Teatrului Nottara Lucian Giurchescu şi-a pus amprenta asupra spectacolelor "O casă onorabilă" de Horia Lovinescu (1968), "Sonet pentru o păpuşă" de Sergiu Fărcăşan (1964), "Jocul dragostei şi al morţii" după Romain Roland.

A avut colaborări şi cu teatre din ţară: la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (pentru piesele "Băiatul din banca a doua" de Alecu Popovici - 1961; "Jocul dragostei şi-al întâmplării" de Marivaux - 1962; "Trei generaţii de Lucia Demetrius - 1964), la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov ("Icre negre sau fasole" de Ghiulio Scanici şi Renzo Tarabusi - 1967); la Teatrul Naţional din Cluj ("Şcoala bârfelilor" de Richard Sheridan - 1967).

Dintre teatrele de pe mapamond alături de care a colaborat amintim: Teatrul Regal, Copenhaga, Danemarca; Ĺrhus Teater, Copenhaga, Danemarca; Teatrul Satiric, Sofia, Bulgaria; Malmö Stadsteater, Suedia; Teatrul Naţional al Tineretului, Tel Aviv, Israel; Teater Göteborg, Suedia; Theater der Stadt Bonn, Germania; Theater der Freundschaft, Berlin, Germania; Teatrul Municipal, Haifa, Israel; Teatrul Naţional Finlandez, Helsinki, Finlanda; Théâtre du Bois de Coulonge, Québec, Canada.

La 7 iunie 2006, Lucian Giurchescu a primit ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, "în semn de apreciere pentru întreaga activitate culturală desfăşurată", iar în 2007, UNITER i-a acordat regizorului premiul pentru întreaga activitate, conform site-ului Teatrului de Comedie. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te