Recunoașteți personajul? O mare actriță, căsătorită cu Radu Beligan. Se retrage la țară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.11.2023 - 19:27
Recunoașteți personajul? O mare actriță, căsătorită cu Radu Beligan. Trăiești ultimii ani la Tzara. Azi, ziua ei - Foto: Studiourile Buftea / imagine cu caracter ilustrativ

Voi recunoașteți personajul din imagine? Este chiar Nineta Gusti, una dintre cele mai îndrăgite actrițe de la noi din țară. A fost iubită de public şi apreciată de specialişti timp de peste patru decenii.

SHARE

Nineta Gusti a fost cu adevărat îndrăgostită de teatru. Și-a iubit viața, dar mai ales a iubit timp de 15 ani un coleg de breaslă, și anume pe actorul Radu Beligan. Iată povestea ei.

Nineta Gusti a iubit viața, în special teatrul

S-a născut la 14/27 noiembrie 1913, la Iaşi şi a studiat actoria la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, având-o ca profesoară pe Lucia Sturdza-Bulandra, potrivit www.cinemagia.ro şi volumului "1234 Cineaşti români" (Ed. Ştiinţifică, 1996).

Încă din primii ani de activitate a jucat alături de Ion Manolescu, Gheorghe Storin, la Teatrul "Maria Filotti", Bulandra, Nottara, Teatrul de Comedie, trecând cu dezinvoltură de la ingenua 'elevă Zamfirescu' din "Steaua fără nume" la vajnica 'Aneta Duduleanu' din "Gaiţele".

Pe marele ecran a debutat în anul 1958 jucând în filmele "Doi vecini" în regia lui Geo Saizescu, şi "Avalanşa" în regia lui Gheorghe Turcu. Geo Saizescu, simţindu-i harul, avea s-o mai distribuie, de-a lungul anilor, în multe dintre filmele sale.

Actrița a afirmat că teatrul a fost marea ei iubire: „La teatru mă simțeam ca la mine acasă; era meseria mea; erau rolurile mele care îmi aparțineau și mi-au fost toate la fel de dragi. Deși aveam emoții puternice de fiecare dată, n-am zbârcit-o niciodată”.

A iubit cu patos timp de 15 ani un coleg de breaslă

Prima soție a bărbatului a fost actrița Nineta Gusti, o femeie care era mai mare decât actorul cu aproximativ cinci ani. Cei doi au petrecut 15 ani împreună, urmând să se despartă în 1970.

Artista susținea la acea vreme că nu crede în căsătorie și că nu-și dorește copii, ceea ce l-a descurajat pe Radu Beligan, acesta dorindu-și urmași. După ce s-au despărțit, femeia s-a mutat la Crevedia, urmând să locuiască acolo până în 2002.

Acolo, actrița a acordat un interviu pentru Revista Teatru, unde a afirmat că îi este frică de moarte.

„Am crezut totdeauna în dragoste şi asta mi-a înfrumuseţat viaţa şi m-am temut şi mă tem de moarte! De aceea poate nu-mi place să-mi povestesc viaţa, nu ţin minte datele, nu păstrez fotografiile, opresc ceasurile.” a declarat artista.

În ultimii ani ai vieții, Nineta Gusti a avut mari probleme financiare, motiv pentru care UNITER îi trimitea în fiecare lună pachete cu alimente. În februarie 2002 venerabila artistă a suferit o pareză, rămânând imobilizată la pat pentru restul zilelor. A încetat din viață pe 4 iunie 2002, în casa pe care o îndrăgise atât de mult, și a fost înmormântată în cimitirul din Crevedia.

Ea a trăit ultimii 30 de ani retrasă în această comună de lângă București.

Citește și: Actrița de care Piersic s-a îndrăgostit în autobuz și care a lucrat într-o fabrică. „Am fost amanți”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te