Recunoașteți personajul? A lăsat meseria de inginer pentru cea de actor. Toți i-am iubit filmele

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.08.2023 - 19:14
Recunoști personajul? A lăsat meseria de inginer pentru cea de actor. Cu toții i-am iubit filmele - Foto: Istoria românilor în culori / imagine cu caracter ilustrativ
Recunoașteți personajul? A lăsat meseria de inginer pentru cea de actor. Cu toții i-am iubit filmele - Foto: Istoria românilor în culori / imagine cu caracter ilustrativ

Băiețelul din imagine a fost unul dintre cei mai apreciați și iubiți actori de la noi din țară. Cu o carieră impresionantă în teatru și film, actorul a avut și o viață palpitantă. Iată despre cine este vorba.

SHARE

Scenarist, producător şi actor de film, Sergiu Nicolaescu, a cucerit mereu publicul, fie ca protagonist, fie ca cel care a gândit întreaga producție. A avut o viață de film, în adevăratul sens al cuvântului, însă a plecat dintre noi în urmă cu 10 ani, la vârsta de 82 de ani.

Sursa foto: Facebook / Istoria Românilor în culori

De mic i-au plăcut filmele

Sergiu Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930 la Târgu-Jiu, în Duminica Floriilor. La cinci ani a părăsit oraşul natal, familia stabilindu-şi reşedinţa la Timişoara. Acesta este de fapt oraşul copilăriei lui. 

De mic copil i-au plăcut filmele şi îşi dorea să joace în ele. Era şeful unei bande de aproximativ 30 de copii, iar zona lor se întindea de la Spitalul Militar până la podul dintre Cetate şi Mehala.

A făcut ultimele patru clase de liceu în doi ani. Nicolaescu a regizat peste 45 de producţii cinematografice şi a jucat în peste 20 de filme. Regizorul a semnat regia pentru numeroase pelicule şi a interpretat multe roluri care l-au consacrat.

Începuturile carierei sale regizorale sunt marcate de o serie de scurtmetraje - "Scoicile nu au vorbit niciodată", "Memoria trandafirului", o metaforă de 7 minute (1962), foarte curând ajungând să abordeze, ca profesionist, lungmetrajul. Pentru filmul "Memoria trandafirului" a luat Premiul de Excelenţă al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondială.

Citește și: Actorul care și-a pierdut mama, soția și fratele în câțiva ani. Inima i s-a oprit de trei ori

„Eram inginer, am intrat foarte de tânăr în cinematografie, la 24 de ani, ca inginer, (...) mi-a plăcut această nouă lume. Eu am pornit, de fapt, pe un alt gen, filme de artă, scurtmetraje fără dialoguri la studiourile 'Sahia', unul dintre ele a ajuns chiar şi la Cannes, şi după aceea, timp de zece ani, am văzut la Paris filmul, în perioada Crăciunului'', mărturisea într-un interviu.

Debutul în lungmetraj cu ''Dacii'' (în coproducţie cu Franco-London-Film, 1966), în care a şi jucat, s-a dovedit a fi un mare succes românesc, ajungând să fie difuzat şi în străinătate.

În anii '70, a demonstrat o reală voinţă de a-şi însuşi tehnici narative şi de montaj preluate din cinematograful american comercial, pe care le-a aplicat filmelor sale de acţiune şi suspans, precizează "Dicţionarul de cinema" apărut la Editura Univers enciclopedic, 1997.

Nu și-a neglijat viața sentimentală. „Le-am iubit pentru că mă iubeau”

A făcut zeci de filme de succes, dar Sergiu Nicolaescu nu și-a neglijat viața sentimentală. De altfel, nici nu ar fi avut cum, pentru că femeile roiau în jurul său. La un moment dat, el mărturisea că nu s-a implicat prea des sentimental: 

„În privința numărului nu discut, dar pentru mine a fost un sport. Acum îmi pare rău”, spunea Nicolaescu.

Pe de altă parte, reputatul actor și regizor dezvăluia că, deși nu a avut sentimente profunde decât pentru puține dintre femeile din viața lui, le-a iubit totuși în felul său.

„Le-am respectat pe toate femeile din viaţa mea, chiar dacă de iubit n-am iubit decât câteva. Le-am iubit pentru frumuseţea, misterul, independenţa lor, le-am iubit pentru că mă iubeau.” mai declară Nicolaescu.

Una dintre marile iubiri ale actorului a fost Ileana Popovici. Ani la rând au împărțit aceeași scenă și au colaborat pe plan profesional. Deși au format un cuplu vreme de opt ani, nu s-au căsătorit niciodată.

A fost căsătorit de trei ori

Sergiu Nicolaescu a fost căsătorit de trei ori. De prima soţie, Mariana, s-a despărţit la numai trei luni după nuntă, după care a urmat căsătoria cu Gabriela, o cunoscută şi apreciată costumieră, cu care a lucrat la unele dintre filmele sale şi de care avea să se despartă câţiva ani mai târziu.

Din anul 2005 era căsătorit cu Dana Nicolaescu, pe care o întâlnise pentru prima dată în 1996, atunci când ea abia împlinise 18 ani.

Diferența de vârstă dintre ei nu s-a simțit niciodată, iar asta pentru că au avut și un parteneriat profesional frumos. Dana a învățat de la maestru tainele cinematografiei și a devenit producător de film. Ea era cu 46 de ani mai tânără, însă diferența de vârstă nu s-a simțit.

„Repeta rolul cu ea. Și acasă repeta rolul cu Dana. La „Supraviețuitorul” era tot timpul pe platou, chiar dacă nu era producția lor, ci era a Media Pro-ului.

De exemplu, la „Ultimul corupt”, Dana venea la probele cu actorii, la probele de lucru, de costume, ne sfătuiam cu ea și ea și Sergiu. Avea foarte mare încredere în Dana. În ultima parte a vieții regreta că nu are un copil”, spunea Radu Corciova, scenograf.

A fost actor, regizor și scenarist

Filmografia sa cuprinde filme la care, în afară de regizor sau co-regizor, este în egală măsură actor sau scenarist cu certe calităţi. După numărul de filme realizate (peste 50 de lungmetraje), Sergiu Nicolaescu este, de departe, regizorul cel mai prolific din cinematografia românescă, 'îl prezintă Agerpres.

Filmul care l-a consacrat, la începuturile carierei, este ''Mihai Viteazul'', cu Amza Pellea în rolul principal. Alte nume ale cinematografiei româneşti care au participat la realizarea acestui film au fost Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Olga Tudorache, Ion Besoiu. În ianuarie 2010, ''Mihai Viteazul'' ocupa a treia poziţie într-un clasament realizat de site-ul american de specialitate IMDb (Internet Movie Data base) la categoria ''Filme istorice''. Producţia devenea, astfel, cel mai vizionat film românesc în întreaga lume.

Citește și: Profesoara lui „Pistruiatul” pleacă din țară după premieră. Renunță la actorie și nu revede filmul


Filmul ''Cu mâinile curate'' (1972) a marcat debutul uneia dintre cele mai îndrăgite serii de acţiune din cinematografia românească - seria Comisarului.

''Nemuritorii'' (1974) plasează acţiunea la zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul şi are în prim-plan peripeţiile unui grup de ostaşi devotaţi domnitorului, care încearcă să se întoarcă acasă aducând cu ei o ladă, împreună cu steagul celor trei ţări unite (Moldova, Ţara Românească şi Transilvania). Coloana sonoră este semnată de trupa Phoenix.

Realizat de Sergiu Nicolaescu, după un scenariu de Emil Slotea, filmul ''Carol I'' (2009) se referă la ultimele luni din viaţa regelui şi la controversele dintre Carol şi membrii Guvernului său, în contextul izbucnirii Primului Război Mondial. Regizorul a dat viaţă rolului Carol, personaj pe care l-a mai interpretat şi, în 1977, într-un alt film al său, ''Pentru patrie''.

Sergiu Nicolaescu a debutat în comedie cu ''Nea Mărin Miliardar'' (1979), după un scenariu semnat de scriitorul Vintilă Corbul. Din distribuţie făceau parte Amza Pellea, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Jean Constantin, Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani. Pelicula a fost vizionată de peste 14,6 milioane de spectatori români.

În ''Mircea'' (1989), Sergiu Nicolaescu a plasat acţiunea în jurul domnitorului Mircea cel Bătrân, un alt personaj emblematic al istoriei românilor. 

Cel din urmă film al lui Sergiu Nicolaescu, "Ultimul corupt din România", o continuare a peliculei "Poker", a avut premiera în februarie 2012. Filmul a avut, în acelaşi an, 13.195 de spectatori.

Moartea l-a învins în viața reală

Sergiu Nicolaescu a ajuns la Spitalul Elias pe 26 decembrie 2012, cu dureri abdominale si a fost internat la Chirurgie. Era un vechi pacient al spitalului, au explicat medicii mai ales ca suferea din 2000 de o boala cronica a colonului- diverticuloza.

"În ultimele 48 de ore, în evoluţia domnului Sergiu Nicolaescu au apărut complicaţii cardiace şi pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat şi care au condus la deces azi, 3.01.2013, ora 8.20", se arată în comunicatul de presă transmis de Spitalul Elias.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te