Realitatea Plus, amendată de CNA. Fostul viceprimar Bădulescu i-a făcut „homosexuali” pe useriști

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.01.2021 - 08:48
Foto: realitateadebucuresti.net

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, joi, cu o amendă de 10.000 de lei postul Realitatea Plus pentru că a încălcat legislaţia care prevede că moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să aibă un limbaj injurios.

SHARE

CNA a analizat joi rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite şi a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus pentru ediţia din data de 30 octombrie 2020 a emisiunii "100%", deoarece s-au încălcat prevederile art. 47 alin. (3) şi ale art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Decizia de sancţionare, propusă de Dorina Rusu, a fost votată în unanimitate, după vizionări, audieri şi dezbateri. În cadrul respectivei emisiuni, fostul viceprimar al Capitalei Aurelian Bădulescu a reproşat membrilor USR că nu ar fi jurat cu mâna pe Biblie la o ceremonie de învestire în funcţie, caracterizându-i drept "homosexuali".

"Când îl inviţi pe Bădulescu, probabil că te aştepţi să spună ce a spus. Eu sunt credincioasă. Dacă ar trebui să jur vreodată, aş jura pe Biblie. Dar nu se pune problema să-i blamez pe cei care n-au jurat pe Biblie în felul acesta. Deci, nu se pune problema în felul ăsta într-o societate democratică, într-o democraţie. Nu se poate spune aşa ceva pe un post de televiziune. Cum adică? Să spui că toţi oamenii ăia sunt homosexuali, că n-au Dumnezeu, că sunt o târlă... şi tu să accepţi ca moderator ca asemenea afirmaţii să fie făcute pe un post de televiziune? Şi să te numeşti moderator?", a spus Dorina Rusu.

Radu Herjeu a sugerat ca la luarea deciziei să fie adăugată şi încălcarea prevederilor art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, deoarece Aurelian Bădulescu a spus despre jurnalistul Cristian Tudor Popescu că este "zdreanţă", "gioarsă".

"N-aş vrea să lăsăm nemenţionat şi faptul că astfel de 'epitete', de 'caracterizări' nu-şi au locul într-o emisiune de televiziune", a spus Herjeu.

Potrivit unui comunicat al CNA, Codul de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează că "moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă"; "sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice".

În aceeaşi şedinţă, CNA a sancţionat cu somaţie publică posturile Kanal D, Naşul TV şi societatea Vision Broadcast SRL Braşov. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te