„Casa memorială Elie Wiesel din Sighetul Marmaţiei a fost vandalizată, pe zidurile exterioare ale imobilului fiind scrise mesaje cu caracter antisemit şi insultător. Actul grotesc nu este un atac doar la memoria lui Elie Wiesel, ci a tuturor victimelor Holocaustului. Solicităm administratorilor casei memoriale, primăria şi Muzeul Maramureşului, precum şi organelor judiciare şi de anchetă să trateze cu maximum de responsabilitate acest incident de o maximă gravitate. Combaterea antisemitismului şi a negării Holocaustului reprezintă atitudini asumate de preşedinţia, parlamentul şi guvernul României. Memoria lui Elie Wiesel nu merită o asemenea jignire din partea membrilor comunităţii natale", se arată într-un comunicat postat pe site-ul INSHR-EW.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş, este în desfăşurare o anchetă a poliţiştilor şi se fac cercetări în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de poliţişti care au deja un cerc de suspecţi.
Atacul, condamnat de SUA și Israel
Ambasada Statelor Unite ale Americii în România a condamnat, printr-un comunicat de presă, vandalizarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, acuzațiile la adresa laureatului Premiului Nobel, Elie Wiesel, fiind un atac impardonabil și revoltător.
„Declaraţiile denigratoare la adresa laureatului Premiului Nobel, Elie Wiesel, a preşedintelui Trump şi a altor lideri reprezintă un atac antisemit impardonabil şi un afront revoltător la adresa victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului. Facem apel la denunţarea de către toţi a acestui gest şi luarea de atitudine ori de câte ori au loc manifestări ale urii sau prejudecăţii. Ambasada îi încurajează pe cei care au informaţii despre această faptă să ofere sprijin autorităţilor care o investighează", se menționează din comunicat.
O reacție de condamnare a avut și Comitetului Internaţional Auschwitz. „Harta Europei se umple îngrozitor de repede cu noi locuri şi semne ale urii. Elie Wiesel a luptat toată viaţa pentru memoria, demnitatea umană şi combaterea antisemitismului prin educaţie. (…) Graffiti-urile găsite pe pereţii Casei Memoriale Elie Wiesel arată că această educaţie trebuie consolidată în România”, transmite Christoph Heubner, vicepreşedinte comitetului, citat de Agerpres.
De asemenea, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” apreciază că ”actul grotesc nu este un atac doar la memoria lui Elie Wiesel, ci a tuturor victimelor Holocaustului”.
Cine a fost Elie Wiesel
Elie (Eliezer) Wiesel (1928-2016) a fost evreu-american de origine român, supraviețuitor al Holocaustului, scriitor, profesor, filozof, ziarist, eseist și un activist în drepturile omului. Dintre cele 57 de cărți pe care le-a scris, ”Noaptea” este cea mai cunoscută. Cartea este bazată pe experiența și trăirile sale ca prizonier la Auschwitz, Buna și lagărele de concentrare de la Buchenwald, practic regăsind în paginile volumului o descriere autobiografică despre viața de acolo. Elie Wiesel a fost și președintele Consiliului Consultativ al ziarului Algemeiner Journal. În anul 1986, Elie (Eliezer) Wiesel a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.