În deschiderea ședinței de Guvern, Ciolacu a menționat că această investigație a generat o emoție națională, dar și controverse publice care pot afecta încrederea în sistemul medical.
Rafila, „pe făraș” după scandalul de la Spitalul Pantelimon? Ciolacu: „Cine a greșit să plătească!”
Rafila, „pe făraș” după scandalul de la Spitalul Pantelimon? Ciolacu: „Cine a greșit să plătească!”
„Văd că ancheta în cazul ”Sfântul Pantelimon” a produs o emoţie naţională transformată însă în dispută publică dură. Sunt acuzaţii aruncate fără limite la adresa medicilor ce pot genera lipsă de încredere în actul medical, cu consecinte grave şi pe termen lung. Datoria mea, ca premier, este să fiu alături de medici şi de toţi cei din sistemul sanitar care-şi fac onest treaba
Trebuie să fim alături de medicii care își fac onest treaba, dar cine a greșit, indiferent de nume, trebuie să plătească,” a declarat premierul Ciolacu.
El a cerut, de asemenea, un audit internațional pentru a verifica toate procedurile din spitalele din România, cu scopul de a asigura standarde ridicate în toate domeniile medicale, în special la Terapie Intensivă.
”Trebuie făcut însă şi un audit, cu experţi naţionali şi internaţionali, al tuturor procedurilor de lucru din spitale. Pornind de la Terapie Intensivă, continuând pe fiecare domeniu în parte!”, a spus Ciolacu, potrivit News.ro.
Rafila nu își asuma nimic din scandalul care a șubrezit încrederea românilor în medici
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat în urmă cu două săptămâni ca nu are niciun motiv sa isi prezinte demisia, ca urmare a situatiei grave de la Spitalul Pantelimon.
„Eu nu am de ce sa-mi asum personal aceasta situatie. Acolo e vorba de o infractiune care presupune omor premeditat. Intr-o astfel de situatie nu cred in niciun fel ca este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sanatatii pentru astfel de acuza.
Deci, din punctul asta de vedere, nu am de ce sa demisionez. Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sanatate, reformam sistemul de sanatate.
Asa ca o chestiune care pune in dubiu, cum spuneti dumneavoastra, pentru ca a creat foarte multa emotie e o chestiune pe care o inteleg, de asta am venit in fata dumneavoastra sa explic, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam in niciun fel sa controlam si sa influentam, pentru ca nimeni nu poate interveni in decizia individuala a medicului”, a declarat Alexandru Rafila intr-o conferinta de presa.
Rafila, care a negat la inceputurile scandalului acuzatiile aduse de unul dintre martorii din dosar, a sustinut acum ca „s-a bazat pe concluziile specialistilor”.
„Corpul de control al ministrului e partea administrativa, partea medicala au verificat-o Colegiul medicilor si comisia interna. Eu sunt ministrul sanatatii. Eu nu puteam sa am o alta opinie decat coincidenta cu aceste rezultate.
Parchetul are alte mijloace de probatiune la dispozitie, pe care nimeni altcineva nu le are. Dar nici nu pot sa ma antepronunt. Am citit comunicatul parchetului si sunt personal afectat de ce am citit.
Dar trebuie sa lasam justitia sa-si faca treaba si sa avem o decizie definitiva a instantei. Si sunt convins ca si cei de la parchet vor avea o consultare cu specialistii din domeniu”, a mai spus Alexandru Rafila.
„Cine a gresit trebuie sa plateasca. Discutam de o ancheta penala in curs, nu o decizie a instantei. Omorul deliberat pentru mine e greu de conceput si mi se pare inacceptabil”, a adaugat acesta.
Medicii arestați sub acuzația de omor calificat, puși în libertate de Curtea de Apel
Cei doi medici de la Secţia ATI a Spitalului ”Sf. Pantelimon” acuzaţi de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient vor fi puşi în libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a admis marţi contestaţia la măsura plasării lor în arest preventiv. Decizia fiind definitivă.
Cele două doctoriţe au fost arestate preventiv în 8 august, prin decizia Tribunalului Bucureşti.
Cei doi medici sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare după decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.