Raed Arafat spune că libertatea nu e mai importantă decât viața

DE Andrei Mocanu | 13.08.2020 - 20:04
Foto Inquam Photos/Virgil Simionescu

Singura problemă majoră a acestei pandemii este impactul pe care îl are asupra sistemului sanitar, presiunea pe care o creștere mare de cazuri pe termen scurt o poate pune pe secțiile de terapie intensivă, a declarat Raed Arafat.

SHARE

 „Asta ne sperie cel mai mult (...) Aici intervine triajul. Sună cinic, dar asta este medicina de dezastru, când nu sunt resurse”, a punctat Raed Arafat, la Digi24.

Secretarul de stat a spus despre cel strigă în piață că libertatea este mai importantă decât viața că are curaj doar de la distanță și pentru că nu cunoaște dramele famiilor care au pierdut membri din cauza COVID-19.

„Domnul care urla în piață că libertatea este mai importantă decât viața nu cred că o poate spune și în fața familiilor care vor suferi pierderea celor dragi sau a medicilor care vor fi nevoiți să ia asemenea decizii”, a arătat șeful DSU. 

Raed Arafat a declarat că România acum se află la un moment de răscruce, un moment care necesită o atenție mare și toată lumea trebuie să dea dovadă de înțelepciune. Altfel, dacă situația se va înrăutăți, se va ajunge din nou la amânarea internărilor și intervențiilor pentru persoanele cu alte boli care nu sunt cazuri grave.

Secretarul de stat nu crede că situația este scăpată de sub control, dar dacă prognozele de adeveresc și cifrele continuă să crească, vor exista restricții pe zone, inclusiv carantinare zonală sau a unor localități. 

Iar starea de alertă va fi prelungită, printr-o decizie ce va fi aprobată vineri, pentru că altfel, ar înseamna că suntem într-o situație de normalitate, ceea ce desigur nu este cazul, a explicat demnitarul.

„Este un moment care necesită o atenție mare și necesită o reacție, mai ales o înțelegere din partea populației și aici am mai spus acest lucru și îl mai spun: să lase la o parte toate manipulările și poveștile. Ultima care mi-a plăcut foarte mult, cu unul care urla în Piața Victoriei că libertatea este mai presus decât viața. Da, când e vorba de viața ta și de libertatea ta poți să decizi acest lucru și să spui că libertatea e mai presus decât viața, dar acest lucru nu te califică să spui asta în numele meu sau al dvs sau al altuia.

Aici vorbim de niște reguli de bază, reguli simple, dacă cineva nu vrea să respecte aceste reguli și sunt destui, riscul este că impactul lor va fi asupra vieții celorlalți. (...) Mă întorc la domnul care urla că libertatea lui este mai presus decât viața. Nu cred că acest lucru o să poată să-l spună în fața familiilor și pacienților care vor ajunge în această situație, nici în fața medicilor care se vor confrunta cu această situație (de a alege pe cine salvează - n.r.). Este un lucru extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație”, a declarat Raed Arafat.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.