Raed Arafat, despre un atac nuclear: „În caz de nor radioactiv veţi primi RO-ALERT”

DE Alin Crișan | 30.09.2022 - 21:17
Raed Arafat - Foto: Profimedia

Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit la o emisiune TV, despre planul pe care îl are România, în cazul unui atac nuclear. "În caz de nor radioactiv veţi primi RO-ALERT. Nu plecaţi cu maşina", a transmis şeful DSU.

SHARE

Raed Arafat: "România este pregătită şi are un plan care să acţioneze dacă este un impact radiologic"

"Normal, avem plan de alertare, de avertizare, dar şi de adăpostire. Toate indicaţiile pot fi date inclusiv până la aspectul  în care se recomandă aceste tablete de iod, să fie luate de către populaţie.

Citește și: Șofer prins de polițiști drogat la volan. „Farmacistul”, pozitiv la 7 substanțe: „Prin mai am fumat”

Deci important este ca armele tactice au un impact pe zone limitate. Asta trebuie să se înţeleagă.

La acest moment, tot ce s-a discutat despre centrala nucleară Zaporojie şi ideea de a folosi aceste arme, toate analizele arată că este în afara teritoriului României, impactul este limitat. 

Totuşi, dacă este vreun impact care se sesizează de către autorităţile competente care măsoară radiaţiile care au crescut sau că sunt probleme, vine un nor de exemplu, da, există proceduri, există plan de lucru la nivelul Situaţiilor de Urgenţă.

Citește și: Răspunsul lui Zelenski pentru Putin: Ucraina a depus cererea de aderarea la NATO: „Suntem aliați”

Nu se pune problema să nu informăm rapid populaţia. Nu se pune problema să nu dăm recomandări imediat. 

În astfel de sitaţii, vor încerca muţi să indică panică. chiar dacă nu este un impact, să spună că este un impact, să înceapă să apară pe diferite site-uri aspecte care să inducă în panică populaţiile din zonă. Mare atenţie la acest lucru. (...) Dacă informaţia este că urmează să fie un nor peste 12 ore asupra României, un anumit impact, atunci nu se mai foloseşte RO-ALERT în această situaţie. Aici se folosesc informări obişnuite, pregătire obişnuită, cu recomandările care se dau. Poate când ajunge norul să se dea un mesaj pentru avertizare, dar nu dă imediat dacă nu este impactul imediat asupra României. Nu se dau mesaje de urgenţă maximă dacă nu este impactul imediat', a declarat Raed Arafat.

Ce trebuie să ştie românii în caz de accident nuclear

"Să nu părăsească locuinţa. Dacă ştim că este un nor care este cu substanţe radioactive, care poate să aibă impact asupra lor.

Citește și: Șofer drogat și fără permis, împușcat de polițiști la Galați: A refuzat să oprească mașina

Să nu iasă să plece cu maşina şi să se autoevacueze dacă nu este recomandare de evacurare, pentru că  recomandările de evacuare şi organizarea unor evacuări, deşi este puţin probabil să ajungem la ele, se fac împreună cu protecţia civilă şi cu structurie Ministerului de Interne, care sprijină astfel de acţiuni. Nu se fac haotic, se fac în mod organizat şi se fac pe zonele care necesită neapărat să fie evacuate. Asa se face pe baza indicaţiilor noastre, nu pe baza unor informaţii obţinute de pe Facebook sau WhatsApp, sau nu ştiu de unde. Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că vor fi tentative de a induce panică în rândul populaţiei şi populaţia trebuie să fie pregătită să filtreze informaţiile şi să verifice de unde vin", a adăugat şeful DSU.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.