Radicalii maghiari îi cer demisia șefului CNCD, după declarațiile despre Ditrău și Viktor Orban

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.02.2020 - 11:00

Alianţa Maghiară din Transilvania spun că președintele CNCD „trebuie să demisioneze imediat”, după ce oficialul ar fi dat o serie de declarații referitoare la cazul Ditrău și la politica lui Viktor Orban, care a influențat situația de aici.

SHARE

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT), care a fost formată în urma încheierii unei alianţe politice, în ianuarie 2020, între Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM), și-a manifestat susținerea față de locuitorii comunei Ditrău, acuzaţi de xenofobie, transmite MTI, citată de Rador.

În declaraţia semnată de preşedintele PPMT, István Csomortányi, şi de liderul PCM, János Mezei, declarație remisă miercuri Agenţiei ungare de Presă MTI, AMT precizează că evenimentele din localitatea Ditrău confirmă faptul că marea parte a elitei politicii româneşti şi a mass-mediei de limbă română aplică consecvent o dublă măsură faţă de comunitatea maghiară din Transilvania.

AMT mai consideră că din cauza declaraţiilor şi poziţiilor adoptate în legătură cu situaţia din Ditrău trebuie să plece din funcţie preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos. AMT mai susține că situaţia creată la Ditrău este consecinţa unei tensiuni interne între locuitorii comunei şi omul de afaceri care administrează brutăria din localitate, nefiind vorba, în opinia acestei Alianțe despre un exemplu de xenofobie şi intoleranţă.

„Respingem toate acuzaţiile aduse la nivel naţional de mass-media română cu scopul denigrării comunităţii maghiare din Transilvania. (...) Este „o nedreptate strigătoare la cer faptul că, în timp ce autorităţile române refuză să tragă la răspundere pe cei care au comis agresiuni împotriva maghiarilor la Valea Uzului şi au vandalizat cimitirul”, la Ditrău mai multe autorităţi au demarat deja procedurile şi investigaţiile din oficiu.

AMT şi-a exprimat nemulțumirea și faţă de declaraţia preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen, care a considerat că pentru cele întâmplate este responsabilă şi o parte din locuitorii Ditrăului.    

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -