Putin ironizat și trimis în iad de către caricaturiștii ucraineni

DE Remus Cernea | Actualizat: 01.12.2022 - 21:48
Putin ironizat și trimis în iad de către caricaturiștii ucraineni - Foto: Remus Cernea

Dictatorul de la Moscova este așteptat în iad, în cazanul gol și pregătit pentru el de lângă Hitler și Stalin. Proiecțiile orgoliului său de mărire se întind pe pereți precum umbrele lui Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare sau Stalin.

SHARE

În același timp, și-a însingurat țara pe plan global, naufragiind cu politica sa pe o insulă de forma Rusiei izolată de lume.

Cam asta transmit caricaturiștii ucraineni despre Vladimir Putin. 100 de lucrări au fost expuse pe pereții centrului Media din Kiev în cadrul unei expoziții vernisate miercuri seară. Foarte multe dintre ele sunt excepționale și suprind dramele războiului generat de Rusia lui Putin. Fiecare spune o poveste care emoționează, pune pe gânduri, revoltă și ori îți lasă un zâmbet amar. Pentru că și în cazul caricaturilor care denotă un remarcabil umor, nu-ți poți scoate din minte consecințele dramatice asupra Ucrainei ale acțiunilor rusești ironizate de artiști.

Extraordinar de puternică mi s-a părut, ca mesaj, imaginea cu fetița apărată de bombele rusești de către jucăriile ei de pluș! Ar merita o expunere globală privind trăirile pe care le încearcă în Ucraina milioane de copii care sunt supuși bombardamentelor lui Putin!

 

Situațiile îngrozitoare create de acest conflict, de proporții ce nu au mai fost întâlnite în Europa din 1945, cu excepția războaielor din fosta Yugoslavie, cer un tribunal internațional în fața căruia de la conducerea Rusiei până la soldații care au comis nenumărate crime de război în Ucraina să fie făcuți responsabili. Dacă astfel de tirani agresori nu sunt opriți și nu suferă oprobriul generalizat al întregii lumi civilizate, există un risc major ca umanitatea să intre într-o perioadă de războaie inițiate în multe zone, lucru care ar aduce și mai multă incertitudine, suferință și moarte, la nivel global.

O altă caricatură face referire la Memorandumul de la Budapesta semnat în 1994 prin care Rusia își lua angajamentul ca în schimbul predării de către Ucraina a întregului arsenal nuclear, să îi garanteze acesteia granițele și independența. Știm cu toții ce a făcut Putin cu acel document cu valoare de tratat internațional, iar caricatura o arată limpede…

Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse are, de asemenea, o culpă morală extrem de gravă, fiind în mod explicit implicat în propaganda de război a lui Putin, cu consecințe teribile asupra a milioane de oameni nevinovați, creștini la rândul lor, în cea mai mare parte. Când o biserică susține intrarea în acțiune a tancurilor într-un război de agresiune, își compromite complet pretențiile de portavoce a păcii și înțelegerii între oameni.

Arta, chiar dacă e fragilă în fața violenței și distrugerii care o pot aneantiza oricând, își păstrează mereu o putere net superioară forței brute a oricăror forme de tiranie. În fața istoriei, dictatorii s-au prăbușit mereu umilitor în ruinele orgoliilor lor deșarte. Cuvântul și arta care au mișcat conștiințe, care au ironizat autocrații și care au păstrat viu licărul speranței au dus însă mai departe ceea ce este cu adevărat valoros, peren și universal: esența umanității.


Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te