Putin vrea 15 ani închisoare pentru cei ce spun adevărul despre armata rusă. Și artiștii sunt vizați

DE Lidia Moise | Actualizat: 04.03.2022 - 14:00
Prea aservită lui Putin susține că ucrainenii se bombardează singuri. Putin îi vrea la închisoare pe cei care spun ce se întâmplă de fapt Foto: captură video

Presa din Rusia, controlată autoritar de Vladimir Putin, prezintă în aceste zile o realitate paralelă: ucrainenii folosesc civili drept scut uman și își bombardează singuri orașele pentru a da vina pe ruși. Acum, Putin a dat o lege care pedepsește denigrarea armatei ruse.

SHARE

Rusia își schimbă Codul Penal și introduce cenzura totală și pedepse cu închisoarea de până la 15 ani și pentru jurnaliștii care diseminează știri pe care Kremlinul le consideră  „false” despre acțiunile armatei ruse în Ucraina, ”discreditând forțele armate ale Federației Ruse”.

Citește și: Veterani de elită ai Royal Regiment of Scotland au plecat să lupte în Ucraina

Noua lege care interzice libertatea de exprimare are nuanțe: răspândirea de știri false fără circumstanțe agravante se pedepsește cu închisoare de până la trei ani, iar pedeapsa maximă poate fi impusă dacă se știe că informația este „falsă”, iar difuzarea acesteia a antrenat „consecințe periculoase din punct de vedere social” și poate ajunge până la 15 ani, anunță siteul OVD-Info.

Citește și: De ce cad MiG-urile 21 românești fără să le atace nimeni. 22 dintre ele, căzute în ultimii 30 de ani

”Solicitările pentru sancțiuni împotriva Rusiei, diseminarea de informații care discreditează utilizarea Forțelor Armate Ruse pentru a proteja interesele Rusiei și solicitările pentru mitinguri împotriva războiului „neautorizate” riscă acum amenzi de până la 500.000 de ruble (aproximativ 4110 euro, nr) ”, mai informează OVD-Info.

Citește și: Veterani din forțele speciale britanice se alătură ucrainenilor: „Știm că Putin respectă SAS”

Legea, adoptată  în unanimitate, în Duma de Stat, parlamentul Rusiei, potrivit Kommersant, se va aplica probabil de mâine, după ce va fi aprobată de Consiliul Federației, iar apoi de președintele Putin. „Asta înseamnă că deja mâine norma îi va obliga pe cei care au mințit și au făcut declarații de discreditare a forțelor noastre armate să fie pedepsiți, și foarte aspru. Aș dori ca toată lumea să înțeleagă că facem acest lucru pentru a ne proteja soldații și ofițerii... Dacă operațiunea specială nu ar fi început, războiul ar fi început ”, a spus președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, citat de OVD-Info.

Presa rusă vorbește despre ucraineni naziști care se bombardează singuri

„Tacticile naționaliștilor care folosesc copii pentru a se proteja nu s-au schimbat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, spune prezentatorul unei emisiuni matinale de pe Rossiya 24, televiziunea soră a postului Rossiya 1.

„Se comportă ca niște fasciști, în chiar sensul acestui cuvânt: neonaziștii folosesc armele grele nu doar asupra zonelor locuite, ci acolo unde copiii se adăpostesc în subsoluri”, spune prezentatorul Rossiya 24 într-un reportaj video intitulat „Fascismul ucrainean”.

Televiziunile nu recunosc vreo victimă de partea Rusiei și nici ofensivele purtate în alte părți ale Ucrainei decât republicile separatiste.

Ediția de după-amiază a știrilor, NTV a menționat ceva despre bombardamentele asupra orașului Harkiv la șase ore după ce BBC începuse să acopere evenimentul.

Cu toate acestea, este dezmințită orice informație conform căreia forțele ruse ar fi responsabile. Prezentatorii susțin că bombardamentele au fost lansate din nord-vest, unde ”nu există forțe rusești”. Patru ore mai târziu, un buletin al lui Rossiya 1 merge mai departe, dând vina pe Ucraina însăși pentru bombardament.

"Ucraina se lovește singură și minte Occidentul. Dar este posibil să înșeli oamenii?", se întreabă prezentatorii.

În timp ce de la Rossiya 1 aflăm care este „obiectivul principal” al Rusiei în Ucraina: „Apărarea Rusiei împotriva amenințării din Occident, care folosește poporul ucrainean în confruntarea cu Moscova. "

Și artiștii sunt vizați

Nu doar jurnaliștii sunt în vizorul Kremlinului, ci și artiștii. Potrivit siteului citat ”Volodin a cerut comisiei de cultură „să nu tacă” în legătură cu faptul că artiștii ruși se pronunță împotriva „operațiunii speciale”. Acesta s-a întrebat de ce cei care lucrează în instituțiile publice și fac astfel de declarații nu și-au părăsit funcțiile. Declarațiile lui Volodin la ședință au fost primite cu aplauze de deputați”. Proiectul de modificare a fost depus la Duma de Stat pe 2 martie. El a fost acceptat în două zile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te