Proiectul unui turn de 50 de etaje la Iași a picat. „Îngropat” definitiv de judecători

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.12.2023 - 21:22
Proiectul unui turn de 50 de etaje la Iași a picat. „Îngropat” definitiv de judecători - Foto: Ziarul de Iași

Proiectul turnului de 155 de metri din Elena Doamna a fost îngropat definitiv de judecători. La trei luni după ce putea deschide sticla de șampanie, omul de afaceri Cristin Zămosteanu a pierdut lupta cu municipalitatea.

SHARE

Curtea de Apel i-a respins cererea ca Primăria să fie obligată la prelungirea valabilității certificatului de urbanism aferent investiției. 

Dacă la intersecția cu strada Anastasie Panu se va construi ceva, va fi o clădire mult mai modestă, mai ales că o parte a terenului pe care trebuia ridicat turnul aparține municipalității.

Proiectul unui turn de 50 de etaje la Iași a picat. „Îngropat” definitiv de judecători

Proiectul turnului de pe Elena Doamna a fost lansat în 2008, acesta urmând să fie construit pe o suprafață de 1.559,5 mp, din care 679,5 mp au fost puse la dispoziția investitorului de către Primărie.

Certificatul de urbanism a fost aprobat de Consiliul Local în mai 2009 în favoarea SC Investexpert SRL. Criza economică care a afectat dintru început domeniul imobiliar a împiedicat însă ridicarea turnului. 

În 2017, firma controlată de Zămosteanu, M.Chim SRL, a cumpărat terenul SC Investexpert SRL, care se adăuga astfel unei suprafețe pe care investitorul o cumpărase alături.

După încă un an, M.Chim a demarat procedura de autorizare a lucrărilor de consolidare a versantului și de construire a parcării subterane. 

În ianuarie 2020, Primăria a emis un nou certificat de urbanism care modifica proiectul inițial, avizându-se construirea unui imobil de birouri, cazare și apartamente în regim hotelier, spații comerciale și parcare subterană.

La sfârșitul lui 2020, M.Chim a solicitat prelungirea valabilității certificatului de urbanism, cererea fiind respinsă însă de Primărie, cinci luni mai târziu.

Ca urmare, M.Chim SRL s-a adresat instanței, cerând obligarea municipalității la reînnoirea certificatului. 

Reprezentanții societății au invocat faptul că municipalitatea nu explicase motivele concrete pentru care refuzase prelungirea, mai ales că firma nu aducea nicio modificare proiectului deja aprobat.

Primăria se mulțumise să precizeze că legislația din domeniul urbanismului se modificase între timp, iar proiectul nu mai corespunde acestora.

Abia în instanță, reprezentanții municipalității au explicat în ce consta problema. M.Chim deținea  în proprietate doar 880 mp din cei 2.202 mp aferenți proiectului. În plus, terenul cumpărat de M.Chim în 2017 se afla în zona de protecție a Iașului vechi.

Planul urbanistic zonal aprobat în 2009 prevedea un coeficient de utilizare a terenului de 21, în timp ce în prezent se mai permite o valoare de maxim 4.

Prelungirea valabilității certificatului de urbanism ar fi permis în continuare M.Chim să obțină autorizația de construire. S-ar fi încălcat astfel normele urbanistice în vigoare acum, chiar dacă în 2009 ele erau respectate.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te