Proiectul Ocean Cleanup a colectat aproape 29 de tone de deşeuri de plastic din Oceanul Pacific

DE Daniel Toșa | 21.10.2021 - 13:08
Proiectul Ocean Cleanup a colectat aproape 29 de tone de deşeuri de plastic din Oceanul Pacific/FOTO: Unsplash

Proiectul Ocean Cleanup a colectat aproape 29 de tone de deşeuri de plastic din Oceanul Pacific în cadrul unei etape de testare a tehnologiei sale, care a durat mai multe săptămâni, informează DPA.

SHARE

Cantitatea de 29 de tone a fost colectată pe durata a nouă misiuni de ecologizare, au anunţat reprezentanţii acestei organizaţii, miercuri, în oraşul Victoria din Canada, scrie Agerpres.

Fondatorul şi directorul proiectului Ocean Cleanup, Boyan Slat, a spus în faţa jurnaliştilor că succesul acestui test reprezintă dovada faptului că tehnologia utilizată funcţionează corect şi că oceanele pot fi curăţate de deşeuri.

„Acestea sunt cele mai importante 29.000 de kilograme pe care le-am colectat vreodată. Pentru că aceste kilograme ne arată că putem să colectăm alte 100 de milioane de kilograme de plastic. Trebuie doar să colectăm aceeaşi cantitate de deşeuri de 3.000 de ori, iar Marea Insulă de Gunoaie din Pacific va mai exista doar în cărţile de istorie”, au declarat reprezentanţii Ocean Cleanup pe contul de Twitter al organizaţiei.

Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3

Expediţia pentru testarea noului sistem experimental de ecologizare, denumit System 002 şi supranumit uneori „Jenny”, a pornit de pe coasta vestică a Canadei în luna iulie, cu scopul de a colecta deşeuri din aşa-numita „Mare Insulă de Gunoaie din Pacific”, situată între Hawaii şi California.

Oamenii de ştiinţă estimează că peste 1,8 trilioane de obiecte din plastic, cântărind aproximativ 80.000 de tone, se află în acea aglomeraţie de deşeuri, care s-au unit şi au format o masă compactă după ce au fost aduse de curenţii oceanici.

System 002 se bazează pe două vase care trag după ele un sistem de retenţie cu lungimea de 800 de metri, circulând cu viteză redusă în proximitatea zonelor cu multe deşeuri din plastic. Deşeurile pătrund prin capătul deschis al sistemului, apoi plasticul este transportat în zona de retenţie a acestuia.

Citește și: Anamaria Prodan îl îngenunchează pe Reghe: „Nu avem nimic de împărțit. Pleacă cu salariul”

Sistemul „Jenny” urmează să fie trimis într-o nouă misiune în cursul zilei de joi, au anunţat reprezentanţii Ocean Cleanup, care au început să dezvolte System 003. Acesta va fi de trei ori mai mare decât „Jenny” şi va contribui la creşterea eficienţei şi performanţei operaţiunilor de ecologizare a apelor oceanice.

Obiectivul proiectului este acela de a înjumătăţi cantitatea de deşeuri din „Marea Insulă de Gunoaie din Pacific” la fiecare cinci ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te