Proiect de reformă a Poliţiei în Congresul SUA, după moartea lui George Floyd

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.06.2020 - 12:27

Reprezentanţii Partidului Democrat din Congresul SUA au anunţat luni un proiect legislativ pentru o reformă amplă a poliţiei, în timp ce lumea se aduna la priveghiul lui George Floyd, bărbatul de culoare ucis de poliţiştii din Minneapolis, transmite dpa.

SHARE

Proiectul de lege prezentat de democraţi atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, urmăreşte să reducă violenţa poliţiei, să extindă instruirea agenţilor şi să amelioreze supravegherea şi responsabilitatea poliţiştilor la nivel naţional. Aşa-numita Justice in Policing Act (legea justiţiei în activitatea de poliţie) ar interzice strangularea în scopul imobilizării şi unele mandate de percheziţie fără preaviz, ar impune utilizarea pe scară mai largă ca camerelor video aflate asupra agenţilor şi ar înfiinţa o bază de date pentru urmărirea abaterilor disciplinare ale poliţiştilor. De asemenea, s-ar modifica "imunitatea calificată" de care beneficiază poliţiştii împotriva răspunderii personale pentru acţiunile în exerciţiul funcţiunii, ceea ce ar facilita urmărirea în justiţie a abuzurilor, mai scrie dpa, conform Agerpres. 

Înainte de conferinţa de presă, parlamentarii iniţiatori ai proiectului de lege au îngenunchiat în faţa Capitoliului SUA şi au ţinut un moment de reculegere cu durata de 8 minute şi 46 de secunde, timpul cât un ofiţer de poliţie şi-a ţinut genunchiul pe gâtul lui Floyd. Nu este clar dacă proiectul va fi susţinut de republicani, ale căror voturi sunt necesare pentru adoptarea de către Senat.

Legislaţia propusă nu răspunde cererilor multor activişti de a "tăia fondurile Poliţiei". Preşedintele Donald Trump a condamnat această solicitare la o întâlnire la Casa Albă cu oficiali din forţele de ordine. "Nu se vor tăia fonduri, nu se va desfiinţa poliţia şi nu va exista nicio dezmembrare a Poliţiei", a spus el.

Agenţia dpa apreciază că schimbările reale se vor produce la nivel local şi al statelor. Consiliul municipal din Minneapolis, statul Minnesota, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute unul din primele planuri de reformă prin desfiinţarea departamentului de poliţie şi crearea unui nou sistem de siguranţă publică. Oficialii din New York au în vedere posibilitatea de a redirecţiona fondurile poliţiei către iniţiative pentru tineret, iar comisarul poliţiei metropolei, Dermot Shea, a declarat luni că sprijină "absolut" această propunere. "Putem găsi în acest oraş bani pentru finanţarea programelor pentru tineret", a spus el.

Înainte de funeraliile lui George Floyd, care vor avea loc marţi, se aşteaptă ca mii de oameni să participe la o ceremonie publică în memoria sa, la biserica din Houston unde este depus trupul neînsufleţit. O transmisiune video în direct arată un flux neîntrerupt de persoane care trec pe la sicriul aurit. Unii poartă tricouri cu portretul răposatului şi cu unele din ultimele sale cuvinte: "I can't breathe" (Nu pot respira).

Floyd, în vârstă de 46 de ani, a murit în 25 mai, în timp ce era imobilizat de un agent de poliţie. Incidentul a declanşat proteste împotriva rasismului şi a brutalităţii forţelor de ordine în multe oraşe din Statele Unite şi din lume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te