Profesoara înjunghiată de un fost elev, găsită vinovată pentru incident

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.04.2019 - 11:13
Inquam Photos/Cristi Veșcan

Andreea Alexe, profesoara din Ploieşti, care a fost înjunghiată de un fost elev, a fost găsită vinovată de către conducerea școlii unde a fost agresată.

SHARE

Raportul realizat la finalizarea anchetei făcută de colegiul „Spiru Haret” arată că victima nu a respectat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Şcolii (ROF) în ziua în care a fost atacată, potrivit Adevărul

Atacul asupra cadrului didactic avut loc pe holul din faţa cancelariei, în pauza dintre ore. În ziua 29 ianuarie 2019, Andreea Alese era profesor de serviciu pe şcoală. În această calitate, la ora 12.45, profesoara ar fi trebuit să se afle la intrarea elevilor în şcoală, împreună cu portarul, pentru a supraveghea zona.

Conducerea şcolii susţine că Andreea Alexe nu avea ce să caute în cancelarie la ora 12.50 când a fost chemată de către fostul său elev şi ulterior înjughiată.

„Alexe Andreea Ştefania, profesor la Colegiul «Spiru Haret» din Muncicipiul Ploieşti, victima evenimentului, se face răspunzătoare pentru cele menţionate în prezentul proces verbal la capitolul m, în sensul că nu a respectat prevederile art.50, pct.3 alin 4 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al colegiului de al cărui conţinut a fost informată, fapt dovedit de semnătura din procesul verbal încheiată în data de 15.10.2018”, se arată în procesul verbal realizat la finalizarea anchetei interne.

Comisia nu a propus totuşi sancţionarea profesoarei Andreea Alexe. În schimb, în cazul portarului, s-a propus sancţionarea cu 5-10 la sută din salariu pe o perioadă de 1-3 luni.

Alexandru Niţescu, tânărul care şi-a atacat fosta profesoară de matematică, a fost arestat preventiv încă de la comiterea faptei. El a fost prins imediat de un echipaj de jandarmi şi predat Poliţiei. Venise în şcoală înarmat cu mai multe arme albe (cuţite, topor), dar asupra lui a fost găsită înclusiv o sticlă cu alcool din care era consumat o parte.

Niţescu a venit cu intenţia să se răzbune, acesta fiind exmatriculat din liceu tot din cauza unui atac similar, dar prima sa victimă a fost un coleg de clasă.

Agresorul se află în prezent în arest preventiv şi urmează să fie deferit justiţiei pentru tentativă de omor.

Sindicatele condamnă decizia

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă decizia membrilor comisiei de cercetare din cadrul Colegiului „Spiru Haret” Ploiești. 

„Cum ar fi schimbat situaţia de fapt, deosebit de gravă, dacă profesoara ar fi fost la intrare? Agresorul nu şi-ar fi continuat planul? Oare, membrii comsiei nu ar trebui să aibă un alt obiectiv, respectiv acela prin care să dispună toate măsurile prin care un astfel de incident să nu mai aibă loc", consideră FSLI, care cere intervenţia Ministerului Educaţiei Naţionale.

În opinia sindicaliştilor, „cadre didactice din acea unitate de învăţământ demonstrează nu doar superficialitate, ci lipsă de empatie faţă de propria lor colegă aflată într-o situaţie de o gravitate ieşită din comun şi un total dezinteres faţă de problema reală: o profesoară a fost înjunghiată într-o unitate de învăţământ".

FSLI afirmă că angajaţii din învăţământ sunt vulnerabili în acest moment în faţa oricărei forme de agresivitate care se poate petrece în orice unitate de învăţământ, fără să se poată apăra direct, iarunităţile de învăţământ au fost transformate, din cauza legislaţiei care, fie nu se aplică, fie are mari lacune, în spaţii în care violenţa nu poate fi prevenită sau pedepsită.

Ei cer soluţii pentur combaterea actelor de violenţă în şcoli.

„Ţinând cont de toate acestea, FSLI cere Ministerului Educaţiei Naţionale, Guvernului României şi Parlamentului, constituirea de urgenţă a unei comisii speciale care să găsească soluţii concrete şi care pot fi aplicate imediat pentru combaterea actelor de violenţă din şcoli. Precizăm faptul că federaţia noastră va iniţia o petiţie, cu strângere de semnături, prin care vom cere modificarea legii privind siguranţa şi securitatea unităţilor de învăţământ", conchid cei din FSLI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te