Prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă: Dacă o femeie violată rămâne gravidă, i-a plăcut

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.07.2019 - 08:43
Vasile Răducă

Prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București a declarat la Radio Trinitas, post care aparține Bisericii Orodoxe, că dacă o femeie este violată și rămâne însărcinată, înseamnă că i-a plăcut, iar sexul cu prezervativ este „masturbare”.

SHARE

CNA a sancționat postul Radio Trinitas cu somație, iar Biserica Ortodoxă, prin purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu, a precizat că se delimitează de afirmațiile prodecanului Facultății de Teologie Ortodoxă, Vasile Răducă, conform unui site de media.

Totuși, Vasile Răducă, care predă Teologie dogmatică și simbolică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, din cadrul Universității București, a fost decorat de patriarhul Daniel  în două rânduri, pentru activitatea depusă ca preot și profesor, cu „Crucea Patriarhală”(2008) și Ordinul „,Sanctus Stephanus Magnus”(2011), potrivit prezentării de pe site-ul Universității București. Răducă este și președintele Comisiei de Bioetică din cadrul Patriarhiei Române. 

Într-o emisiune din 27 mai, preotul și profesorul Vasile Răducă a afirmat: „Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul”. 

Răspunzînd unei enoriașe care l-a întrebat ce să facă, pentru că fiica ei trăiește în concubinaj cu un bărbat de origine musulmană, Vasile Răducă a spus: „… rugați-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relație.

Citește și Universitatea București cere demiterea profesorului și preotului Vasile Răducă

Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeți-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve față de anumite forme de intimitate cu anumite persoane. Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere." 

Preotul și profesorul Vasile Răducă mai consideră și că folosirea prezervativului echivalează cu masturbarea: „În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare. (...) 

O relație firească, normală, în limitele normalului între bărbat și femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur și simplu, și, fie că, la un moment dat, are un acces și se duce la un bărbat care are cu ea o relație normală și-și părăsește soțul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzați-mi că sunt foarte dur”. 

În ceea ce privește violul și sarcina rezultată în urma unui viol, Vasile Răducă are, de asemenea, o explicație halucinantă: „Când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimțit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de așa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, așa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene (...) dacă s-a produs și așa, luați-l ca pe un dar a lui Dumnezeu”. 

Moderatorul emisiunii, Narcis Stupcanu, nu a avut nici o reacție la vreuna din afirmațiile lui Răducă. Câțiva ascultători au reclamat la CNA emisiunea. 

În replică la declarațiile lui Răducă, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a declarat că, „atunci când se implică într-o discuție devine destul de pătimaș. N-am venit să-l scuz, chiar mă detajez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta. Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox și insituțional, poate fi cel mult un punct de vedere personal. Din păcate, în cadrul emisiunii, a ignorat faptul că se află în fața unor mii de ascultători”. 

Newsweek România a solicitat Universității București și Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității București puncte de vedere privind afirmațiile profesorului universitar Vasile Răducă, pe care le va publica îndată ce le va primi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te