Primul videoclip urcat pe Youtube împlinește azi 15 ani

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.04.2020 - 16:10

Vă mai aduceţi aminte care este primul clip pe care l-aţi văzut pe YouTube? Dacă nu, atunci e puţin probabil să vă aduceţi aminte care este primul clip „urcat” pe platforma video.

SHARE

Pe 23 aprilie 2005, un anume „Jawed” posta primul clip din istoria YouTube.

Intitulat „Me at the Zoo” (n.red. Eu la grădina zoologică), în clip apărea un puşti care vorbea despre lungimea trompei elefanţilor din spatele său. Clipul a fost filmat în San Diego, a avut 18 secunde, iar în cei 15 ani a strâns peste 90 de milioane de vizualizări.

Sub nickname-ul „Jawed” se ascundea chiar unul dintre fondatorii YouTube, Jawed Karim. Despre Karim, ajuns acum la 40 de ani, nu se ştiu prea multe. A fondat platforma video alături de Chad Hurley şi Steve Chen, iar înainte de proiectul YouTube a lucrat la PayPal, unde s-a ocupat de siguranţa datelor.

La doar un an de la lansare, YouTube a fost cumpărat de Google în schimbul a 1,65 miliarde de dolari. Jawed Karim s-a ales atunci cu 140 de milioane de dolari şi s-a retras.

În 2008, alături de Kevin Hartz şi Keith Rabois, doi foşti colegi de la PayPal, a lansat o platformă de startup pentru a ajuta tinerii care vor să demareze proiecte în online.

Cel mai răsunător proiect în care au şi investit 30.000 de dolari a fost cel a unei platforme care închiria locuinţe. Astăzi, o ştim şi o folosim sub numele de Airbnb.

Jawed Karim a fost dintotdeauna un tip retras căruia nu i-a plăcut să apară în lumina reflectoarelor, motiv pentru care nu se cunosc atât de multe date despre el.

În 2018, Karim a revenit asupra clipului cu care a lansat YouTube-ul şi a lăsat un comentariu la acel video: „Ar trebui să pun un nou video online? Despre ce v-ar plăcea să fie?”.

În ciuda miilor de comentarii primite de la utilizatori şi de la cei aproape 800.000 de fani pe care îi are pe reţea, Karim nu a revenit cu un răspuns şi nici nu a mai postat vreun clip.

Potrivit unor estimări, valoarea totală a averii sale s-ar ridica în acest moment la 140 de milioane de dolari, adică exact suma pe care o încasa de la Google în urmă cu 14 ani când vindea YouTube către gigantul american.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.